15. 9. 2021, 08:15

Se švicarska garda v Vatikanu pripravlja, da bo v svoje vrste prvič v zgodovini sprejela ženske?

Profimedia

Papeška švicarska garda je resda najmanjša vojska na svetu, a je kljub temu verjetno tudi najbolj znana. Zdaj gradijo nove vojaške barake za elitne enote, ki pa bodo prvič vključevale tudi prostore za ženske. Se obeta zgodovinski zasuk v vrstah ikoničnih stražarjev?

Švicarska garda je že od 16. stoletja zadolžena za varovanje papeža rimskokatoliške cerkve, kar pomeni, da je obenem tudi ne le najstarejša vojaška enota, ampak tudi edina vojaška enota, ki neprekinjeno obstaja več stoletij.

Vojaki švicarske garde so znani po svojih znamenitih gala uniformah v renesančnem slogu z modrimi, rumenimi in rdečimi črtami – tradicionalnimi barvami Medičejcev. Na glavi nosijo črne beretke ali črne oz. kovinsko srebrne čelade z rdečimi peresi.

Pravila nabora v vrste švicarske garde so ravno tako staromodna. Novi rekruti ne smejo biti poročeni, imeti morajo švicarsko državljanstvo, stari morajo biti med 19 in 30 let ter visoki vsaj 174 centimetrov.

[FOTO]: Zaprisega novih rekrutov v švicarsko gardo bi morda lahko že kmalu vključevala tudi ženske vojakinje:

Profimedia

Ker gre za nadvse konservativno institucijo, je vsekakor presenetilo, da se švicarska garda prvič v zgodovini revolucionarno spreminja, saj bodo – kot kaže - v svoje vrste morda že kmalu sprejemali tudi ženske.

Gradnjo novih vojaških barak, ki vključujejo tudi ženske prostore, financira posebna švicarska fundacija, namenjena financiranju celotne švicarske garde. Predsednik fundacije Jean-Pierre Roth je ob tem za tuje medije povedal, da je gradnja novih vojaških barak del dolgoročnih načrtov.

Uradne oznanitve, da bo švicarska garda sprejemala tudi ženske, še ni, a kot je še povedal Jean-Pierre Roth, številne vojske in policijske enote po svetu v svoje vrste integrirajo ženske in morda bo nekega dne kmalu podobno tudi v Vatikanu. »Kot pazljivi načrtovalci smo pomislili tudi na to.«

Vključevanje žensk v švicarsko gardo bi bil smiseln ukrep tudi zato, ker bi to pripomoglo k ohranjanju njihovega števila aktivnih vojakov. Švicarska garda vsako leto rekrutira okoli 30 do 35 novih vojakov. Trenutno celotna enota šteje 135 vojakov, večina jih spi v skupnih barakah, poročeni pa svojimi družinami živijo v ločenih stanovanjih izven Vatikana.

Nove vojaške barake prinašajo enoti več prostora, enoposteljne sobe, apartmaje za družine in boljše življenjske pogoje (kakovostnejše prezračevanje, odpravljanje vlažnosti, boljše ogrevanje). Gradnja bo fundacijo stala 54,49 milijona dolarjev, barake pa bodo končane leta 2026.

Kdaj bo tudi ženskam dovoljeno postati del švicarske garde, pa je na koncu dneva odvisno od papeža. Reuters poroča, da ko so med obiskom papeža na Madžarskem vir blizu papeža vprašali, če se bodo ženske lahko kmalu pridružile švicarski gardi, je menda odgovor bil le: »Bomo videli.«

Ko pa se le zgodi, bodo imele prostore že pripravljene.

Vir: Reuters

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel