10. 3. 2022, 12:19 | Vir: STA

Se v ukrajinski vojni obeta preboj?

profimedia

Visoka predstavnika sprtih strani danes za isto mizo.

V Turčiji so se začeli pogovori med ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in njegovim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo. Gre za prvo srečanje med sprtima stranema na tako visoki ravni, odkar je Rusija pred dvema tednoma sprožila ofenzivo na Ukrajino.

Namen pogovorov med zunanjima ministroma je doseči prekinitev ognja, vendar analitiki navajajo, da so možnosti za preboj minimalne. Na srečanju je prisoten tudi turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu, ki je z obema ministroma pred tem opravil tudi ločene pogovore.

Srečanje sicer poteka ob robu mednarodne diplomatske konference v Antalyi, ki se je bo jutri udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Ukrajinske oblasti poudarjajo, da bodo vztrajali pri treh ključnih točkah. To so »takojšnja prekinitev ognja, izboljšanje humanitarnih razmer v Mariupolju, Harkovu, Volnovahi in drugih ukrajinskih mestih ter umik ruskih sil z ukrajinskega ozemlja.«

Ukrajinski zunanji minister je sicer pred srečanjem, ki je bil objavljen na njegovem Facebooku, povedal, da so zaradi nadaljevanja Rusov z bombardiranjem in obleganjem velikih ukrajinskih mest, njegova pričakovanja v tristranskih pogovorih omejena.

Pogovori bodo predvidoma trajali uro in pol, po navedbah turškega diplomata pa je pri današnjem srečanju pomembno predvsem to, da sta se ministra sploh sestala. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sicer upa, da bo s pogovori preprečena hujša tragedija, ali pa celo dosežen dogovor o prekinitvi ognja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.