10. 9. 2010, 00:00 | Vir: Playboy

Sedem pisal za prave gospode

Promocijske fotografije

Nekateri trdijo, da je pisanje mrtvo, da so računalniki, SMS-i in elektronska pošta ubili pesem papirja pod penkali. A ti preroki, ki že leta napovedujejo izumrtje tudi knjigi, so pozabili, da še obstajajo oboževalci pisal, tisti, ki so za penkalo pripravljeni odšteti velike vsote denarja in z njim umetelno plesati po listinah. Ker je bilo nalivno pero izumljeno v naši soseščini, leta 1906 je namreč Slavoljub Penkala patentiral prvo mehansko pisalo, leto kasneje pa stari dobri nalivnik, vam predstavljamo nekaj najlepših primerov pisal in izjemnih kolekcij ekskluzivnih proizvajalcev.

Montegrappa

Nam najbližji luksuzni proizvajalec pisal Montegrappa vse od leta 1912 prebiva v isti zgradbi na obrežju reke Brente v slikovitem mestecu Bassano del Grappa. Ključno mesto v svetu pisal je Montegrappa dobil med prvo svetovno vojno, ko so z bližnjih bojišč vojaki pisali pisma svojim najdražjim; med njimi sta s pisali te znamke svoje spomine na papir prelila tudi ameriška pisatelja Ernest Hemingway in John Dos Passos. Kot pravi Italijani so zvesti svojim strastem, zato boste med njihovimi omejenimi kolekcijami našli pisalo, posvečeno najbolj priljubljenemu vozniku formule 1, Ayrtonu Senni.

Zaponka pisala ponazarja obliko dirkalnika z voznikom iz 18-karatnega zlata. 1960 kemičnih svin­čnikov in peres, kar je bila tudi letnica Sennovega rojstva, so izdelali iz srebra, 161 (število tekem, na katerih je sodeloval) so izdelali iz 18-karatnega zlata, 41 (število njegovih zmag) pa so izdelali zlatih pisal z vrtečo se konico. Poleg hitrosti pa Italijani obožujejo tudi opero, zato lahko letos občudujemo stvaritev, ki jo je navdihnil Rossinijev Seviljski brivec. Če se boste pojavili z njim, boste zagotovo poželi stoječe ovacije.

www.montegrappa1912.com

Caran d'Ache

Švicarski proizvajalec visokokakovostnih pisal se za svoje ime lahko zahvali ruskemu umetniku Emmanuelu Poiréju, saj karandaš po rusko pomeni svinčnik, sama beseda pa sicer izhaja iz turščine. Glavne vloge v zgodbi pa nimajo Rusi ali Turki, ampak Arnold Schweitzer, ki je leta 1924 ustanovil podjetje, ki danes pomeni vrhunec umetelne ročne izdelave peres. Vsako pisalo je namreč ročno izdelano v Ženevi. Med posebnimi kolekcijami velja omeniti 1010, ki povezuje umetnost izdelovanja pisal in izdelovanja ur. Navdih za kolekcijo so bile prestižne ure, ki imajo odprto zadnjo stran in ponujajo vpogled v notranjost ure, zato tudi pisala prikazujejo zapleten urni mehanizem. Pisala so izdelana iz zlata, prekrita z rodijem ali s srebrom in okrašena z dragimi kamni. Če to ni dovolj, ponujajo še posebej omejeno kolekcijo le desetih pisal, ki imajo vgrajen tudi diamant.

www.carandache.ch

Graf von Faber-Castell

Eno najdaljših tradicij izdelovanja pisal ima podjetje Graf von Faber-Castell, ki ga je leta 1761 v Steinu blizu nemškega Nüremberga ustanovil Kaspar Faber. Kasneje je družina prejela plemiški naslov, zato ima današnji vodja podjetja Anton-Wolfgang Lothar Andreas von Faber-Castell naziv grof, kar lahko ugotovite že iz imena uspešnega podjetja, ki v Nemčiji izdeluje le še najprestižnejša pisala, preostalo proizvodnjo so preselili v Brazilijo. Vsako leto predstavijo pisalo leta in letos si je ta naziv prislužilo nalivno pero, ki enako kot njihova druga pisala leta črpa iz bogate tradicije družine in 'raziskuje' različne visokokakovostne materiale, od jantarja prek ebenovine do usnja.

Letošnje pisalo leta smo že predstavili v naši junijski številki, zato na kratko ponovimo le, da je ustvarjalce navdihnila ljubezen do lova enega od članov družine, Rolanda von Faber-Castella. Estetska privlačnost njegovih lovskih pušk je razvidna, saj so uporabili les kavkaškega oreškarja, a le koreninski del, ki tvori kopita najprestižnejših pušk, in kovinski dekor, ki ga znajo izdelati le še v nekaj obrtniških delavnicah v Nemčiji.

www.graf-von-faber-castell.com

Tibaldi for Bentley

Zavladajte na cesti in zapišite svoja doživetja ... Bentley in leta 1916 ustanovljeni italijanski proizvajalec nalivnih peres Tibaldi sta sklenila sveto unijo prestiža in užitka, saj med vožnjo in pisanjem popoln užitek ni omejen le med dve črti, ampak preveva vse telo. Partnerstvo med simbolom britanskih aristokratskih avtomobilov in najstarejšim italijanskim proizvajalcem prestižnih pisal traja že nekaj let in rojeva nove modele. Najnovejši se imenuje mulsanne (istoimenski avtomobil smo vam predstavili v prejšnji številki) in je poimenovan po zavoju na dirki 24 ur Le Mansa.

Leta 2006 so ob pomembni 60-letnici odprtja tovarne v kraju Crewe, kjer je še vedno sedež podjetja, predstavili omejeno kolekcijo Crewe 60 Years. Nalivno pero in pisalo z vrtečo se konico so izdelali le v srebrni in izvedbi iz belega zlata. Še ena novost, ki izhaja iz sodelovanja med Bentleyjem in Tibaldijem, je omejena serija Slimline, ki ne predstavlja določenega modela avtomobila, ampak kar vrednote avtomobilske znamke: tradicijo kakovosti, unikatno izdelavo in simbiozo med slogom in izvedbo. Oseba, ki ima srečo, da piše z enim od pisal slimline, naj bi se počutila kot med menjanjem prestav v športnem kupeju.

www.tibaldi.it

Omas

Ustanovitelj podjetja OMAS, Officina Meccanica Armando Simoni, čigar ime znamka še vedno nosi, je pogosto dejal, da mora pisalo pisanje spremeniti v zadovoljstvo. Njegovo občudovanje antične, predvsem grške umetnosti je še danes vidno v enem najbolj zaželenih zbirateljskih objektov ljubiteljev pisal, 12-kotnem arte italiana, ki spominja na dorski steber. Še ena njegova stvaritev je dosegla kultni status – zdravniško pisalo z majhnim termometrom na trupu nalivnega peresa. Letos podjetje praznuje 85-letnico zdravniškega penkala, zato je predstavilo omejeno kolekcijo Doctor's Pen Limited Edition, ki šteje le 185 primerkov.

Poleg te kolekcije so letos predstavili tudi omejeno kolekcijo Svilna pot, ki je posvečena približno osem tisoč kilometrov dolgi karavanski poti, ki je povezovala Kitajsko in Zahod. Pisala so izdelana iz srebra ali zlata z emajliranimi detajli, ki prikazujejo najbolj znane elemente te zgodovinske poti. Poleg najnovejših omejenih izdaj je OMAS v preteklih letih sodeloval tudi s prestižnimi avtomobilskimi znamkami in izdelal omejene kolekcije pisal za Maserati in Lamborghini.

www.omas.com

Montblanc

Nemški proizvajalec luksuznih izdelkov je letošnje leto začel s pomembno oblikovno spremembo najbolj znanega pisalnega instrumenta meisterstück, ki je svoj pohod do najslavnejšega pisala vseh časov začel leta 1924. Do letos je Montblancova pisala krasila bela zvezda, ki je predstavljala zasneženi vrh najvišje evropske gore, Mont Blanca, letos pa so jo zamenjali s podobo diamanta v obliki zvezde. Med svojimi omejenimi kolekcijami posebno pozornost namenjajo zgodovinskim osebam, ki so pripomogle k razcvetu kulture, kar sovpada tudi z Montblancovo nagrado, s katero vsako leto počastijo izredne prispevke pokroviteljev kulture.

Dekoracija penkal elizabeth I 4810 se zgleduje po obleki, ki jo je kraljica nosila na svojem kronanju, še prestižnejša pa je kolekcija, omejena le na 888 pisal iz čistega zlata. Obe verziji na pokrovu nosita vrtnico – simbol Tudorjev, zeleni kamen, ki predstavlja Elizabetino kronanje, in njen slogan Video et Taceo (Vidim in ne rečem ničesar).

www.montblanc.com

Namiki

Japonci umetnost pisanja častijo že več kot tisoč let. Eden največjih proizvajalcev pisal na svetu, Pilot, je svojo ponudbo luksuz­nih izdelkov poimenoval namiki. Ti so se med najbolj zaželene luksuzne in unikatne izdelke povzpeli, ker sledijo stari japonski tradiciji maki-e: dekorativni lak tehniki, ki se prenaša iz generacije v generacijo, mojstre te stoletja stare tehnike pa imenujejo kar živeči zakladi.

Gre za risanje večplastnih vzorcev na trup in zamašek pisala s snovjo, ki jo izloča drevo loščevca in se uporablja za izdelavo laka za loščenje lesenih površin. Ročno poslikani vzorci najpogosteje predstavljajo naravo in zgodbe. V omejenih kolekcijah boste tako našli različne upodobitve živali, na primer sove, ki je upodobljena s tehniko činkin – podobe natančno vrežejo na površino lakiranega pisala in jih pozneje zapolnijo z zlatim prahom.

www.namiki.com

 

Jasmina Dvoršek

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord