15. 3. 2021, 11:15 | Vir: STA

Sedemdnevno povprečje novopotrjenih okužb znaša 696

Profimedia

V nedeljo so v Sloveniji opravili 1625 PCR testov in z njimi potrdili 205 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih testov je tako znašal 12,6 odstotka. Hospitaliziranih je bilo 463 bolnikov, 87 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili šest oseb, štiri so umrle. Sedemdnevno povprečje novopotrjenih okužb znaša 696.

Zvišalo se je število oseb, ki zaradi covida-19 potrebujejo bolnišnično oskrbo, in sicer za 25. Prav tako je v nedeljo v primerjavi z dnevom prej pet oseb več potrebovalo zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego.

V nedeljo so opravili tudi 6285 hitrih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne izvide preverjajo še s PCR testi.

Najvišjo sedemdnevno pojavnost okužb beležijo na Koroškem, Goriškem, v Zasavju in na Gorenjskem, je povedala Maja Bratuša, ki je vodila današnjo vladno novinarsko konferenco o aktualnih epidemioloških razmerah.

Štirinajstdnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev v Sloveniji po njenih besedah znaša 486. Najvišja je v obalno-kraški in koroški regiji, najnižja pa v posavski.

Pogoj števila hospitaliziranih covidnih bolnikov za prehod države v rumeno fazo sproščanja ukrepov je dosežen, saj je določen pri manj kot 500 hospitaliziranih. Ni pa še dosežen pogoj glede tedenskega povprečja potrjenih okužb. Da bi prešli v rumeno fazo, se mora ta številka spustiti pod 600.

"Glede na to, da je navadno odpusta čez vikend manj, več odpusta pričakujemo danes in v torek ter upamo, da se bo trend zmanjševanja števila covidnih bolnikov v naših bolnišnicah še naprej nadaljeval," je še dejala Bratuša.

Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 10.233 aktivnih primerov okužb.

Glede na podatke, ki jih izvajalci cepljenja poročajo v elektronski register cepljenih oseb, je bilo s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 174.402 oseb, z dvema pa 83.867.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord