30. 3. 2021, 11:20 | Vir: STA

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 957

Profimedia

V ponedeljek so v Sloveniji opravili 5395 PCR testov in pri tem potrdili 1080 okužb z novim koronavirusom, je sporočila vlada na Twitterju. Umrlo je 15 covidnih bolnikov, v bolnišnicah se jih zdravi 515, od tega 105 na oddelkih za intenzivno terapijo. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb na dan znaša 957.

V ponedeljek je bila pozitivna petina vseh opravljenih PCR testov, kar je več kot v nedeljo, ko je bil ta delež 16,2-odstoten. Tudi sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je v primerjavi z nedeljo povišalo za 14.

Je pa v primerjavi s ponedeljkom hospitaliziranih 11 covidnih bolnikov manj, sedem manj se jih zdravi na intenzivni negi. V ponedeljek je umrlo devet bolnikov več kot dan prej.

V ponedeljek so v domačo oskrbo odpustili 61 covidnih bolnikov, na novo pa sprejeli 65. Kot je dejala Maja Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco o covidu-19, se trend sprejemov v bolnišnice povečuje.

V ponedeljek je bilo opravljenih 47.035 hitrih antigenskih testov, kar je podobno število testov kot teden prej.

Med občinami, kjer izstopa število novopotrjenih primerov okužb, je naštela Novo Gorico, kjer so v ponedeljek potrdili 42 okužb, Šempter-Vrtojbo (11), Ajdovščino (10), Koper (34), Divačo (14), Sežano (16), Kranj (32), Škofjo Loko (14), Celje (77), Šentjur (19), Žalec (30), Novo mesto (22), Ljubljano (136) in Maribor s 59 potrjenimi okužbami.

Najmanjše sedemdnevno povprečje okužb beležijo v Posavju, Pomurju in na Gorenjskem. Medtem ko pa imajo višje povprečje o državnega v goriški regiji, savinjski, obalno-kraški, osrednjeslovenski, koroški, primorsko-notranjski regiji.

V Splošni bolnišnici Novo mesto imajo danes hospitaliziranih 36 covidnih bolnikov, od tega osem na intenzivnem oddelku. Iz bolnišnice so sporočili, da so se približali načrtovani zgornji številki hospitaliziranih covidnih bolnikov, to je 38 bolnikov, zaradi česar so danes kontaktirali brežiško bolnišnico, naj se tudi pripravijo na hospitalizacijo teh bolnikov. Iz Posavja je namreč v novomeški bolnišnici trenutno več kot 30 odstotkov covidnih bolnikov.

Ob tem zagotavljajo, da bodo kljub slabšanju razmer v največji možni meri in skladno z zmogljivostmi izvajali redne programe. Za razliko od prvega in drugega vala želijo zagotoviti izvajanje rednih programov, predvsem operacijskih, v čim večji možni meri, saj imajo zaostanke še iz prvih dveh valov, so sporočili iz Splošne bolnišnice Novo mesto.

V celjski bolnišnici pa je trenutno hospitaliziranih 56 covidnih bolnikov, 10 jih potrebuje intenzivno terapijo, so objavili na Twitterju.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord