6. 3. 2020, 16:00 | Vir: STA

Sedma okužena pri nas je mariborska zdravnica

STA/Anže Malovrh

Okužbo z novim koronavirusom so potrdili še pri eni zaposleni v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Okužena zdravnica je partnerka 32-letnega kliničnega farmacevta, pri katerem so okužbo potrdili v četrtek pozno zvečer, sama pa je dobila navodila za samoizolacijo. V Sloveniji je tako potrjenih sedem primerov okužb s koronavirusom.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil epidemiolog Zoran Simonovič z mariborske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), se je 32-letnik okužil na potovanju v tujini. Od minulega petka do ponedeljka je v manjši skupini potoval po severni Italiji. Ob prihodu domov še ni imel težav, povišanja telesna temperatura pa se je pri bolniku pojavili v sredo.

Od takrat ni več obiskoval mest, kjer bi se nahajalo večje število ljudi, prav tako ni bil v službi. Bris so mu odvzeli na vstopni točki, na rezultat pa je počakal doma. Epidemiološka služba je bila v četrtek okoli 22. ure obveščena o pozitivnem rezultatu testiranja in takoj poiskala tesne stike, ki so dobili ustrezna navodila.

Med njimi je bila tudi njegova partnerka, ki so ji odvzeli bris, ostala je v samoizolaciji. Pristojni so pozitivne rezultate njenega testiranja dobili tik po koncu današnje novinarske konference in ga sporočili javnosti.

Šesti okuženi je po besedah predstojnice oddelka za nalezljive bolezni in vročinska stanja UKC Maribor Nine Gorišek hospitaliziran v mariborskem kliničnem centru in je dobrem stanju z blažjo klinično sliko.

V UKC so, kot je pojasnila, tudi ponoči izvedli vse potrebne ukrepe in omogočili varno delo. Identificirali so nekaj zdravnikov in medicinskih sester, ki so bili z njim v tesnem stiku. Za te delavce so našli delovna mesta, kjer ne bodo prihajali v stik z bolniki.

Okužbi šestega obolelega po zagotovilih Goriškove ni bil izpostavljen noben bolnik. Poudarila je, da v času službe še ni imel bolezenskih znakov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.