26. 3. 2008, 14:53 | Vir: Playboy

Seks v steklenički

Iz ameriškega klubskega podzemlja prihaja foksi, najnovejša (čeprav že zelo stara) orgazmična dizajnerska droga. Vse, kar ji manjka, je nalepka z opozorilom. Poroča novinarka ameriškega Playboya!

»Živjo, bejbi, fantastični sta,« momlja napol goli hipur in brez sramu strmi v moje prsi, česar pa mu res ne morem zameriti: od pasu gor sem oblečena le v zlato barvo – z izjemo bronastih bradavičk in ujemajočega se traku na roki. »Hvala,« mu odvrnem, »dekle mora vendar vedno poskrbeti za svoje bradavičke.«

Tema nocojšnjega žura je brodolom. Z Isabel plavava v morju prepotenih teles. Povsod naokrog so pari, tesno prepleteni med seboj, po katerih udriha stroboskopska luč. Opotekam se mimo krznenih blazin in dišečih sveč. Ko se moje oči privadijo temi, opazim, da pravzaprav vsi strmijo v isto smer – ob steni se namreč divje pozibava podjeten parček, dekle na vrhu, njena rit se dviga in spušča, dviga in spušča, mornarsko modro platneno krilce je nabrano okoli bokov …

Ne morem odtrgati pogleda z njenega obraza, katerega mišice trzajo v nasladi. »A tamle res seksajo?« počasi vprašam kar tako, nikogar prav posebej. Iz senc na moji levi se izlušči odgovor: »Ja … na foksiju sta.« In ko k živahnima žurerjema pristopi plečati varnostnik in z odločno gesto nakaže, naj takoj odideta, se parček ne pusti motiti. Kar sta začela, dokončata.

Kemični koktejl

Foksi je na sceni zaenkrat še tako nova droga, da nihče razen najbolj pustolovskih izvedencev za te stvari ne ve, kje se ga da dobiti. Zanj velja, da ga opisujejo kot seksualno drogo, ki »bo naredila konec vsem drugim seksualnim drogam«. Kot viagro, ekstazi in LSD v enem. Uporabniki foksija sicer poročajo o učinkih, podobnih tistim zaradi ekstazija ali LSD-ja (vizualne halucinacije, intenzivnejši občutki dotikanja in slušne popačitve), a najpomembnejši naj bi bil vendarle »občutek ljubezni«. Spletne strani, posvečene izobraževanju o različnih drogah, ne pozabljajo omeniti njegove »zelo pomembne erotične komponente«.

Kemikalijo 5-metoksi-N, N-diizopropiltriptamin ali 5-MeO-DIPT, sicer znano kot foksi, so ameriške oblasti prvič zasledile leta 1999 v policijski akciji v New Yorku, ko so zasegli 12 kapsul te snovi. Od tedaj se je foksi med uporabniki dovolj razširil, da se je 28. januarja 2003 pojavilo opozorilo DEA, ameriške agencije za nadzor nad drogami, ki je odprlo pot uvrstitvi foksija med prepovedane droge.

Uradno je postal ilegalen čez dva meseca, 4. aprila letos. Toda foksi ni novonastala droga; Alexander Shulgin, danes 77-letni kemik (nekoč je delal za Dow Chemical), ki ga je Timothy Leary oklical za »najpomembnejšega znanstvenika 20. stoletja« in ki je znan po tem, da je leta 1978 svetu predstavil ekstazi, ko ga je v znanstvenem članku opisal kot »empatično drogo«, je foksi (poleg nekaj deset drugih obskurnih psihedeličnih drog) odkril okoli leta 1980.

Čeprav ima v kemijskem pogledu foksi le malo skupnega z ekstazijem, ga dilerji včasih ponujajo svojim odjemalcem kot nekaj ekstaziju sorodnega, in ameriške oblasti poročajo, da so ga zasegli po rejvih in klubih po vseh ZDA.

Lov na lisice

Potem ko sem videla tisti parček na delu, sem se odločila za resno raziskavo na drogam prijazni seksualni sceni. »Zaradi foksija se počutim supermočnega in hitrega, kot bi bil Bruce Lee,« mi je Rob, eden redkih, ki v Silicijevi dolini še imajo delo, dejal po svojem mobiju. »Enkrat sva s Kim seksala, in bilo je dolgo in intenzivno in prihajalo ji je – vsaj zdelo se je tako – kakih 20 minut!« »Oho!« sem bila navdušena. »Ampak to ni bilo na foksiju.« »Ne?« Razočaranje. »Bila sva na LSD-ju.

Morala bi ga poskusiti. Vsi skupaj je kot kakšna kubistična avantura. Seksaš s stavbami.« Ne, hvala, sem si mislila. Moja edina izkušnja z LSD-jem je bila taka, da sem imela občutek, da bi se raje vrgla s kakšne stavbe, kot pa seksala z njo. Ekstazi je edina droga, ki sem si jo lahko predstavljala, da ima potencial za izboljšanje seksualnega življenja, ko pa sem ga vzela, sem bila tako srečna, da sem se lahko zarinila med svoje flanelaste rjuhe, da se na zlorabljanje svojega dragega sploh spomnila nisem.

»Kaj pa foksi?« sem vztrajala. »Kako se seks na foksiju primerja s seksom na ekstaziju?« »Na keksih pozabiš, kaj pravzaprav počneš. Na foksiju pa imaš ure in ure predigre, ki jim sledi ura fantastičnega seksa – in nobenega mačka po tem.« Razložil mi je, da sta ga s Kim vzela za popestritev svojega spolnega življenja. »Hodila sva že dve leti in želela sva storiti nekaj res posebnega. Vzela sva foksi in gola ležala pred kaminom. Kim je rekla, da se počuti, kot da jo obdeluje pesem, ki sva jo poslušala. Hoče, da ti povem, da se je počutila, kot da glasba vstopa vanjo. Pravi, da je bilo totalno vzburljivo in da to moraš poskusiti.«

V baru v Williamsburgu sva z Isabel trčili na njenega bivšega fanta Tonyja. Bil je namenjen v klub, kjer da se bo dobil s prijatelji, vzel foksi in plesal do zore. »Pa si ga že kdaj vzel?« sem vprašala. »Ne, zakaj?« »Pa veš, kaj se ti bo zgodilo? Sploh veš karkoli o tej drogi?« »Zakaj bi hotel vedeti, kaj se bo zgodilo?!« Hvaležna Isabel za njen čudaški okus za moške sem vztrajala, da pospremiva Tonyja v klub, če bi šlo morda kaj narobe. Vsi trije smo se vkrcali v avto in pri prvi redči luči mi je Isabel pred očmi pomahala s skrivnostno epruvetko, ki jo je našla v Tonyjevem žepu. V njej je bilo za eno dobro žlico bistrega tekočega foksija.

»Sinoči sem sanjala, da imava skupaj z Eminemom seks ture po Holywoodu. Zaradi tega sranja se mi zdi, da bi to dejansko lahko počela!« nam je čez pol ure v klubu zaupala Chloe, prijateljica Tonyjevega prijatelja Setha. Ko jo je gledal, je Seth rekel: »Ali ni Chloe kot kaka visokorasla modelka Helmuta Newtona? Mislim, da je najbolj seksi ženska, kar jih je kdaj obstajalo.« Čez deset minut se jima je že mudilo domov. Tony ju je gledal, kako gresta, potem pa se je obrnil k Isabel: »No, in, imaš tipa?«

Telesna kemija

Priljubljenost »seksualnih drog« ni nič novega. Vsakič ko se pojavi sveža, prepovedana psihoaktivna substanca, o njej govorijo kot o novem ljubezenskem napoju. V tem pogledu sledi foksi LSD-ju, MDMA-ju, GHB-ju in 2C-B-ju. Toda vse te butične droge je divjega seksa željno ciljno občinstvo opustilo zaradi njihovih stranskih učinkov ter – zaradi pomanjkanja njihove učinkovitosti.

Toda iskanje seksualnega svetega grala se nadaljuje. Viagra je najbolj priljubljena tovrstna »droga« na recept, torej zdravilo, ki ga oglašujejo izključno zavoljo uspešnosti pri seksu. Originalno namenjeno zdravljenju primarne impotence viagro zdaj uporabljajo tudi kot rekreativno drogo. Dilerji jo kombinirajo z ekstazijem in prodajajo po klubih kot sekstazi.

Že v svojem imenu foksi (angl. seksi) skriva obljubo farmakološko superintenzivnega orgazma. Toda težava je za mnoge psihedeličnost vsega skupaj. Kaka študentka morda v četrtek zvečer še lahko pogoltne ekstazi in gre zjutraj na izpit, gospodje srednjih let, ki igrajo golf, pa si divjega seksa ne želijo ravno v kombinaciji z zadetostjo in s tripom. Tudi sama, čeprav sem videla, kako foksi deluje – morda prav zato – še nisem bila prepričana, da je to prava stvar zame.

Mreža drog

Nekega dne sem dobila skrivnostno elektronsko sporočilo. Študent Josh, prijatelj prijatelja, je trdil, da ima obsežne izkušnje in kup informacij o foksiju. Naj ga pokličem, če hočem izvedeti kaj več. In sem ga. Povedal mi je, da ga jemlje enkrat na teden že zadnja dva meseca. »Foksi je psihedelična droga, pri kateri je najbolj privlačen seks, saj sproži intenzivno koncentracijo. V nasprotju z LSD-jem vam omogoči, da se res osredotočite na seksualno zadovoljitev. Po orgazmu imam lahko erekcijo že v nekaj minutah, česar normalno ne zmorem. In bolj ko seksaš na foksiju, bolj si želiš seksati, kar pri drugih substancah ni tako.«

Slišala sem dovolj. Toda ... Zveni dobro, res, ampak ali dejansko hočem vzeti tvegano halucinogeno kemikalijo? Z dvomom v mislih sem poklicala Tonyja. Foksi je kupil od prijatelja, ki je za gram odštel 79 dolarjev. Razredčen z vodo zadostuje za 50 odmerkov. Tony je drogo prepakiral v majhne stekleničke in mi prodal dva odmerka za 50 dolarjev.

Mokri in divji

Okus je bil obupen. Pomirjalo me je dejstvo, da ga bom vsaj prenesla bolje kot moj dragi. Zeksal je svoj odmerek in se divje stresel: »Počutim se, kot bi ravnokar polizal tračnice pofukane podzemne!«

Začetek ni obetaven. Mine nekaj trenutkov, midva pa oba strmiva v zrak. »No, vsaj o kakšnih smrtnih primerih zaradi foksija ne poročajo. Vsaj kolikor veva, ne.« Vzamem čigumi in žvečim kot nora. Čudno, začutim ščemečo toplino med nogama. Absurdno.

Nihče ne more vzeti droge, imenovane foksi, in čez deset minut postati pohoten! Poleg tega sem tako zaposlena z željo, da bi vse skupaj izbruhala, da se ščegetu ne morem prav pretirano posvečati. Mimogrede se z roko dotaknem trebuha; odziv je takojšen, električen in oster. Izkušeni uporabniki foksija pravijo, da to ni droga za začetnike, in začenjam razumeti, kaj s tem mislijo.

Nenadoma se počutim kot utelešenje ženskosti, toda bolj v smislu Botticellijeve Venere kot kakšne Madonne. Sprehodim se do Johna in poplesujem ob njegovem telesu, a se to sploh ne zdi absurdno. Kakršnekoli krpice, tudi tiste čipkaste, kakršne dela Palmers, se zdijo odveč, zato se jih ob glasbi otresem. John ugasne luči in me gleda, kako plešem. Ne opazim, da me snema, dokler ne zaslišim, da se je kamera ustavila. Nakažem mu, naj mi sledi v spalnico.

Zdaj je moje telo čudna kombinacija vročega in hladnega – v enem trenutku se tresem, v naslednjem pa so moja stegna premočena od potu. Čeprav so fizična občutja nekaj povsem novega, sem v glavi povsem »trezna«. Lahko jasno govorim, toda zaradi odličnih električnih curkov, ki mi tečejo po jeziku, bi namesto tega raje poljubila Johnove ustnice in toplo gnezdo njegovega grla.

Naenkrat vse postane seksualna igrača: dlaka na njegovih prsih, zavese v spalnici, ki plešejo v rahlem vetru in se pri tem sprehodijo čez mojo rit ...

Drhteča od najbolj prefinjenih valov užitka zaprem oči, ko se John z rokama sprehodi po meni. »Se zavedaš, da že tri ure neprestano erotično migaš s trebuhom?« »Res?« Nič več se ne zavedam meja najinih teles, samo ritma, ki ga ustvarjata skupaj. John me obrne. »Tako prefinjena se zdiš,« zašepeta, vsak zlog pa zveni, kot da ima v njegovih ustih tako dober okus ... Nenadzorovano mokra sem že vso noč in zdaj, končno, sem pripravljena.

Seks na foksiju je izčrpavajoč in neskončen. Z Johnom se premikava v različne položaje kot liki majevskih hieroglifov. Sem Venera, ki jo čaka orgazem v velikosti Aljaske.

Ura za postkoitalno cigareto je polna lahkotne intimnosti. Nobene peklenske introspekcije kot pri nekaterih drugih drogah. Komaj se spomnim svojih težav in dvomov, ki sem jih imela o Johnu: je primeren za daljšo zvezo? Pravzaprav sem skoraj moteče pomirjena. Iz hipohondrične nevrotičarke sem se spremenila v jogijski inštrument božanske volje. Nič, kar bi naredil, me zdaj ne bi moglo prizadeti.

Spust

Enkratno pri foksiju je to, da sem lahko vseskozi ostala popolnoma lucidna in zbrana, kljub izjemnim fizičnim občutjem, ki so divjala po mojem telesu. V nasprotju z drogami, ki so slovijo kot »date-rape droge« in kamor sodijo GHB, rohypnol ali ketamin, se nikoli nisem počutila v nevarnosti, da padem v nezavest ali zamenjam svojega fanta z njegovim cimrom. A vsi nimajo tako pozitivne izkušnje.

Isabel je vzela enak odmerek kot jaz, toda večino noči ji je bilo slabo. Učinki foksija dramatično variirajo. Uporabniki ga bodisi doživljajo kot seksi, zanimivega, poživljujočega, bodisi jim je zaradi njega slabo, počutijo se razdražljive, trpijo zaradi driske … in se nasploh ne zabavajo prav zelo, čeprav poročil o smrtih ni, se pa dogaja, da je treba zaradi nenadzorovanega bruhanja posameznika odpeljati v bolnišnico. Ker je foksi zelo občutljiv za doziranje, o najboljšem seksu vašega življenja in najdaljši noči na urgenci odločajo majcene razlike v odmerku, ki ga užijete. Prav zato se mu mnogi raje odpovejo.

Kot pravi Rogene Wate, tiskovna predstavnica DEA, so v ZDA uvrstili foksi med prepovedane droge zaradi velikega povečanja policijskih zasegov te snovi, predvsem pa zaradi »dokazov o distribuciji in uporabi foksija kot legalne alternative klubskim drogam«. Ameriška agencija za nadzor nad drogami trdi, da predstavlja foksi precejšnje tveganje za javno zdravje v ZDA. Obstaja namreč le malo informacij o tem, kako te snovi reagirajo v povezavi z drugimi drogami ali zdravili.

Poleg tega ne more nihče niti ugibati o tem, kakšni so dolgoročni učinki te droge. Zaradi triptamina, ki je osnova foksija, je že prihajalo do krčev in smrti pri živalih.

In jaz, bi vam jaz priporočila, da ga poskusite, če dobite priložnost? Nikakor ne! In to že samo zato, ker je prijateljica ob enaki dozi, kot je bila moja, doživela izjemno slabo izkušnjo. Kako naj vem, da se to ne bi moglo naslednjič zgoditi tudi meni? In pri nas?

V Sloveniji foksi po podatkih Urada za droge še ni uvrščen med prepovedane droge in tudi kakšnega primera posesti ali uporabe pri nas niso zaznali. Podobno pravi tudi Matej Sande iz organizacije DrogArt, da foskija pri nas ni najti, »razen verjetno v zaprtih krogih. Na partijih te droge nismo zasledili, naše raziskave pa je tudi niso vključevale in nismo preverjali prisotnosti te droge med mladimi.

Tako o uporabi te droge pri nas težko govorimo.« Dodamo lahko, da bo glede na običajno življenje tovrstnih drog foksi tudi v Sloveniji kaj kmalu lahko zaslediti. Foksi je menda najbolj prisoten v ZDA, v Evropi pa le v posamičnih primerih. O prisotnosti te droge na območju članic EU ni doslej poročal niti Evropski opazovalni center za droge in odvisnost iz Lizbone.

Kokain

  • Kaj: Prašek, ki ga pridobivajo iz kokinih listov. Močan stimulant. Vpliva na centre ugodja v možganih in poveča energijo.
  • Vrhunci: Nabije samozaupanje, povečuje koncentracijo in občutek spolne privlačnosti ter sposobnost ogovarjanja ljubkih neznancev.
  • Minusi: Paranoja, razdražljivost, krči, celo infarkt. Kombiniranje z viagro je nevarno.
  • Ljubezenski potencial: Lahko poveča poželenje, a oslabi fizično odzivanje. Prevod: Srečno pri ohranjanju erekcije!

Ekstazi

  • Kaj: Je stimulant in halucinogen, sintetična droga, razvita leta 1914. Nekoč so ga z dobrim razlogom imeli za drogo empatije.
  • Vrhunci: Poveča intimnost, počutiš se seksi, zaželen, srečen. Je psihoaktiven. Z njim so ljubki neznanci videti še bolj ljubki.
  • Minusi: Slabost, vročina, suha usta, depresija, napadi panike. Poživljajoči učinki lahko pripeljejo do dehidracije in toplotnega udara.
  • Ljubezenski potencial: Poželenje lahko upade. Še huje, uporabniki se nad tem niti pritožujejo ne.

GHB

  • Kaj: Sedativni hipnotik. Topni prašek slovi po povzročanju občutja, primerljivega z alkoholnim opojem, minus kalorije.
  • Vrhunci: Deluje kot sedativ. Povzroča blago sprostitev, družabnost. Z njim so grdi neznanci videti ljubki.

  • Minusi: Slabost, krči, omotičnost, nerazločen govor in spanje kot v komi. Mešanje z alkoholom je zelo nevarno.
  • Ljubezenski potencial: Bolj date-rape droga (zaradi posilstev, ki so se dogajala, ko so ga zamešali dekletom v pijačo) kot pospeševalec seksa.

LSD

  • Kaj: Dietilamid lisergične kisline, halucinogena snov. Naj bi zmanjševala zavore in razsvetljevala.
  • Vrhunci: Sproža čutne halucinacije, doživete tudi kot globoka mistična izkustva, evforijo. Obrazi ljubkih neznancev se topijo.
  • Minusi: Psihotično vedenje, različni prividi, ekstremna paranoja, napadi panike, peklenska introspekcija.
  • Ljubezenski potencial: Preveč dražljajev v ključnih trenutkih, da bi lahko seksali. Morda mogoče, ko trip popušča.

2C-B

  • Kaj: Sintetiziran leta 1974, podoben ekstaziju.
  • Vrhunci: Povzroča erotična občutja, dramatične privide, evforijo. Povečano zavedanje ljubkih neznancev.
  • Minusi: Slabost, strah. Zelo občutljiv za odmerek. Mogoči slabi tripi.
  • Ljubezenski potencial: Odvisno od odmerka in uporabnika ima lahko močan vpliv na seksualna doživetja. Pogosti so občutki poželenja.

TEKST: Heather Caldwell

FOTO: George Georgiou

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord