4. 9. 2021, 13:30 | Vir: STA

Septembra konferenca za pomoč Afganistanu pod okriljem Združenih narodov

profimedia

Združeni narodi so za 13. september sklicali donatorsko konferenco za humanitarno pomoč Afganistanu, ki se jo bo osebno udeležil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres, je v petek sporočil njegov tiskovni predstavnik. Država, ki jo znova nadzirajo talibani, se sooča s hudo humanitarno katastrofo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Konferenca se bo zavzela za hitro povečanje financiranja, da se bo humanitarna operacija lahko nadaljevala. Prav tako bo pozvala k polnemu in neoviranemu humanitarnemu dostopu, da bi Afganistanci še naprej prejemali nujne storitve, ki jih potrebujejo," je sporočil tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric.

Dodal je, da je treba v državi zaščititi dosedanji razvoj in da je spoštovanje pravic žensk ključnega pomena za prihodnjo stabilnost Afganistana. Še pred zmago talibanov je bil Afganistan močno odvisen od tuje humanitarne pomoči. Država je namreč 40 odstotkov državnega bruto domačega proizvoda (BDP) pridobila iz tujih sredstev.

ZN so opozorili, da humanitarno pomoč za preživetje potrebuje skoraj polovica prebivalstva Afganistana, to je okrog 18 milijonov ljudi. Vsak tretji Afganistanec ne ve, od kod bo prišel njegov naslednji obrok. Polovici vseh otrok, mlajših od pet let pa v prihodnjem letu grozi huda podhranjenost.

Letališče v Kabulu, kjer se je pred dnevi ob umiku Američanov trlo ljudi, ki so želeli zapustiti državo, je zaprto, večina infrastrukture je uničene ali poškodovane oz. ne deluje. Od odhoda ZDA so talibani začeli sodelovati s Katarjem, da bi ponovno vzpostavili lete iz letališča.

Združeni narodi so medtem ponovno vzpostavili lete s humanitarno pomočjo v severni in južni Afganistan, je v četrtek dejal tiskovni predstavnik organizacije. Leti povezujejo pakistansko prestolnico Islamabad z mestom Mazar-i-Šarif v severnem Afganistanu in s Kandaharjem na jugu.

Državni letalski prevoznik Ariana Afghan Airlines je v petek ponovno vzpostavil domače lete. Združeni arabski emirati so v državo že poslali letalo s hrano in nujno medicinsko pomočjo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.