21. 8. 2023, 21:17 | Vir: STA

Lajšanje stisk žrtev poplav: na teren odhajajo bolničarji in prostovoljci Rdečega križa

Profimedia

Poveljnik Civilne zaščite je izdal odredbo o njihovem aktiviranju, vsi so predhodno opravili dodatno usposabljanje.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je izdal odredbo o aktiviranju bolničarjev in prostovoljcev Rdečega križa Slovenije (RKS) ter drugih nevladnih organizacij, ki delujejo v sistemu zaščite in pomoči ter imajo ustrezna znanja za nudenje psihološke pomoči prebivalstvu na terenu.

Dodatna podpora

RKS bo kot koordinator sestavil ekipe prostovoljcev, ki na terenu izvajajo zaznavo konkretnih potreb v poplavah prizadetega prebivalstva, so sporočili iz RKS. Minuli konec tedna so že izvedli prvo dodatno usposabljanje prostovoljcev, namenjeno odzivu na poplave. Na ta način si prizadevajo okrepiti zmogljivosti nudenja psihološke pomoči.

Profimedia

Usposabljanja so vzpostavili v Referenčnem centru za psihosocialno podporo Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca, ki je med drugim vodilni globalni akter na področju nudenja psihosocialne podpore v primeru nesreč.

Z ranljivimi skupinami so že delali

Vodila jih je samostojna strokovna sodelavka RKS in certificirana trenerka za usposabljanja na področju nudenja prve psihološke pomoči, udeležili pa so se jih člani ekip bolničarjev RKS in drugi prostovoljci RKS, ki so izkušeni na področju dela z ljudmi in ranljivimi skupinami.

Psihologi civilne zaščite in prostovoljci so ljudem na prizadetih območjih priskočili na pomoč že takoj po ujmi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol