17. 12. 2020, 09:43

Šestletnik v mobilni igri opravil za 16.000 dolarjev nakupov, Apple mami ne bo vrnil denarja

Profimedia

Podatki o kreditni kartici vpisani v Applov spletni račun, ki ga šestletnik uporablja za igranje mobilne igre Sonic Forces, so bili recept za finančno katastrofo. In čeprav je otrok virtualne dobrote kupoval brez vednosti njegovih staršev, Apple ne namerava vrniti zapravljenega denarja.

Kot poroča The New York Post, je mali George Johnson igral igro Sonic Forces na maminem iPadu medtem, ko je ona delala od doma. Julija letos je George odkril dostop do dobrot, ki jih lahko za pravi denar kupi neposredno v igri.

Sonic Forces igralcem ponuja nakup zlatih prstanov – virtualne valute, ki so na voljo v manjših paketkih za 1,99 dolarjev pa tja največjih paketov za 99,99 dolarjev. Ko je George ugotovil, da je igranje bolj zabavno, če si dokupi te prstane in z njimi pridobi raznolike izboljšave, se je podal na digitalno nakupovanje.

V samo enem dnevu je nakupil za 2.500 dolarjev dodatkov. Ko je konec meseca mama Jessica ugotovila, da se ji na kreditni kartici pojavljajo nepoznani stroški v vrtoglavih višinah, je klicala na banko, kjer so dejali, da je bila kartica verjetno zlorabljena. Zato je Jessica oddala vlogo za preklic stroškov v višini 16.000 dolarjev in mislila, da je zadeva rešena.

Vse do oktobra se je potem reševalo ta primer, dokler niso prišli do zaključka, da so stroški legitimni, ker so bili vezani na njen osebni Applov račun. Zato se je Jessica obrnila neposredno na podjetje Apple, kjer so ji razložili korak po koraku kako je do teh nakupov prišlo. In tako je ugotovila, da je bil ves ta čas glavni krivec nedaleč od nje. Ko je zaprosila za povrnitev stroškov, pa so ji na Applu rekli, da se je odzvala prepozno.

Časa za pritožbo je namreč 60 dni, a je Jessica čakala dlje, saj je bila prepričana, da gre za zlorabo kartice in da to rešuje banka. Na spletu se namreč ogromno zlorabljenih kartic zazna prav na Applovi trgovini z aplikacijami in na spletni strani PayPal.

Jessica se je v pogovoru za The New York Post razjezila tudi nad razvijalci mobilnih iger, ki v igre podtikajo plenilske finte, s katerimi mamijo nedolžne otroke k zapravljanju denarja. »Kateri odrasli človek bi zapravil 100 dolarjev za nakup skrinje fiktivnih zlatih kovancev,« se je razburila Jessica.

Neprijetna težava je Jessico in njeno družino ujela v že tako težkem obdobju, saj kot nepremičninska agentka zaradi pandemije že osem mesecev nima rednega prihodka. Da bi našla dodatno pomoč ali vsaj opozorila druge ljudi na tovrstne pasti, se je obrnila tudi na medije.

Vir: The New York Post

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.