D.H. | 17. 3. 2021, 08:15

Sestra severnokorejskega voditelja opozorila ZDA, naj ne ustvarijo smradu, če želijo mirno spati

profimedia

Kim Yo-jong, nadvse vplivna sestra severnokorejskega voditelja Kima Jonga-una, se je odzvala na vojaške vaje med Združenimi državami in Južno Korejo z zapisom: »Vojaške vaje in sovražnost nista skladna z dialogom in sodelovanjem.«

Državni sekretar Anthony Blinken in minister za obrambo Lloly Austin se namreč prav te dni mudita v Aziji, kjer potekajo pogovori o zunanji politiki in varnosti v sklopu t.i. »denuklearizacije Severne Koreje« - želje, da bi Severna Koreja popolnoma opustila vse programe jedrskega oboroževanja.

Anthony Blinken pravi, da želi preveriti, če bi dodatni pritiski lahko bili učinkoviti, v medijskem sporočilu pa dodal, da je seznanjen z opozorili gospe Kim, ki je za severnokorejsko državno medijsko hišo povedala: »Nasvet novi administraciji Združenih držav, ki se trudi čez ocean razširiti smrad po smodniku v našo deželo: če želijo naslednja štiri leta spati mirno, naj ne ustvarijo smradu že na prvem koraku.«

Ameriški predsednik Joe Biden že od sredine februarja skuša preko različnih kanalov vzpostaviti stik s Pjongjangom, a odgovora do sedaj še ni dobil.

V torek je v Washingtonu završalo, ko je zaokrožila novica, da naj bi Severna Koreja v bližnji prihodnosti pričela s testiranjem medcelinskih balističnih raket.

Prejšnji ameriški predsednik Donald Trump je sicer odprl dialog s Severno Korejo, a so odnosi ves čas ostali napeti. Odmevno srečanje Donalda Trumpa in Kima Jonga-una leta 2018 v Singapurju je bilo sicer zgodovinsko diplomatsko dejanje, a kljub pogovorom in izmenjavi pisem, Trump ni varčeval z besedami, ko je kasneje zapisal, da bo po potrebi »popolnoma uničil« Severno Korejo, Kima Jonga-una pa označil za »možiclja z raketami«.

V odgovoru je Severna Koreja Donalda Trumpa označila za »mentalno motenega ameriškega starčka.«

Za aktualno ameriško administracijo bodo tako odnosi s Severno Korejo očitno ostali velik izziv, ki se ga bodo morali lotevati zelo previdno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.