16. 6. 2020, 09:54 | Vir: STA

Severna Koreja na svoji strani meje razstrelila urad za zveze z Južno Korejo

Xinhua/STA

Severna Koreja je razstrelila poslopje urada za zveze z Južno Korejo na svoji strani meje, je sporočilo južnokorejsko ministrstvo za združitev. Pred tem je bilo na območju slišati eksplozijo, videl pa se je tudi dim. Uničenje urada je kasneje potrdila tudi Severna Koreja. Seul je napovedal odločen odgovor na dodatno zaostrovanje razmer.

"Severna Koreja je ob 14.49 razstrelila urad za zveze v Kaesongu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo južnokorejsko ministrstvo za združitev, ki je pristojno za odnose s Pjongjangom.

Nekaj minut pred objavo tega sporočila je bilo na ozemlju skupnega industrijskega območja v severnokorejskem Kaesongu, kjer je bil urad za zveze, slišati eksplozijo, videl pa se je tudi dim.

Severna Koreja je kasneje potrdila uničenje urada. "Urad za zveze je bil tragično uničen v silni eksploziji," je poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA. Dodali so, da je uničenje nadaljevanje prekinjanja vezi z Južno Korejo. S tem želijo "prisiliti človeške izmečke in tiste, ki so jih ščitili, da bodo drago plačali za svoje zločine", so zapisali.

Uničenje urada je sicer minuli konec tedna napovedala vplivna sestra severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, Kim Yo-jong. Urad je označila za "neuporabnega".

Seul je v odzivu sporočil, da bo "odločno odgovoril", če bo Severna Koreja še naprej zaostrovala razmere. "Vlada jasno sporoča, da je vsa odgovornost za te razmere na strani Severa," so poudarili. Razstrelitev urada uničuje upe vseh, ki so si želeli razvoj medkorejskih odnosov in mirno rešitev na Korejskem polotoku.

Južnokorejska predsedniška palača je takoj po eksploziji pozvala k nujnemu srečanju južnokorejskega sveta za nacionalno varnost.

Zaostren odnos med državama

Odnosi med državama so se v zadnjem času dodatno zaostrili zaradi letakov, kritičnih do severnokorejskih oblasti, ki jih iz Južne v Severno Korejo pošiljajo prebežniki. Pjongjang je od Seula zahteval, naj ukrepa proti tej propagandni kampanji. Severna Koreja je pretekli teden prekinila vse komunikacijske povezave z Južno Korejo.

Severnokorejska vojska pa je sporočila, da bi lahko na demilitarizirano območje ob meji z Južno Korejo znova poslala svoje vojake.

Urad za zveze, ki je bil danes uničen, sta državi vzpostavili septembra 2018 pred tretjim srečanjem južnokorejskega predsednika Moon Jae-ina in severnokorejskega voditelja. Namenjen je bil redni neposredni komunikaciji med Pjongjangom in Seulom. To je bila prva neposredna komunikacija med stranema po korejski vojni. V štirinadstropni zgradbi so bile ločene severnokorejske in južnokorejske pisarne ter skupna konferenčna soba. Na vsaki strani je bilo zaposlenih 20 ljudi.

Severna Koreja je že marca 2019 sporočila, da se umika iz urada. Pred tem je propadel vrh med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in Kimom.

Od januarja zaradi omejitev za zajezitev novega koronavirusa v uradu ni bilo nikogar.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel