12. 2. 2017, 08:00 | Vir: STA

Severna Koreja z izstrelitvijo rakete izziva Trumpa

profimedia

Severna Koreja je danes izstrelila raketo srednjega dosega. Raketa je pot končala v Japonskem morju in ni povzročila kake škode. Šlo naj bi sicer za severnokorejsko provokacijo, uperjeno proti novemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu in japonskemu premierju Shinzu Abeju, ki se sestajata na Floridi. Oba sta izstrelitev rakete obsodila.

Kot je sporočilo ameriško strateško poveljstvo, je Severna Koreja raketo izstrelila iz mesta Kusong na severozahodu države. Šlo je za balistično raketo srednjega dosega in ne medcelinsko raketo, s kakršno je Pjongjang v zadnjem času grozil, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot so za južnokorejsko tiskovno agencijo Yonhap ocenili viri v južnokorejski vojski, je šlo za izboljšano verzijo rakete tipa rodong.

Kot prvi so na izstrelitev rakete opozorili v Južni Koreji, kjer so pojasnili, da je bila raketa izstreljena nekaj pred osmo uro po lokalnem času (nekaj pred 1. uro po srednjeevropskem). Preletela je okoli 500 kilometrov in nato padla v morje. V južnokorejskem obrambnem ministrstvu so izstrelitev rakete obsodili in ocenili, da gre za "oboroženo provokacijo, da preizkusijo odziv nove ameriške administracije pod vodstvom predsednika Trumpa".

Izstrelitev sta obsodila tudi Trump in Abe. Slednji je v Trumpovem letovišču Mar-a-Lago na Floridi ocenil, da gre za absolutno nedopustno dejanje Severne Koreje in očitno kršitev resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov (VS ZN). Trump pa je Abeju zagotovil, da ima stoodstotno podporo Washingtona. "Želim, da se vsi zavedajo in vedo, da ZDA stoodstotno stojijo za Japonsko, veliko zaveznico," je dejal ameriški predsednik.

V Južni Koreji so še opozorili, da izstrelitev severnokorejske rakete ni le "eksplicitna in jasna kršitev resolucij VS ZN, ampak velika grožnja miru in stabilnosti na Korejskem polotoku in mednarodni skupnosti kot celoti".

"To kaže iracionalnost režima Kim Jong Una, ki je fanatično obseden z razvojem jedrskega orožja in raket," je v izjavi za javnost še zapisalo južnokorejsko zunanje ministrstvo.

Odzval se je tudi novi ameriški obrambni minister James Mattis, ki je napovedal, da bodo na kakršenkoli jedrski napad Severne Koreje odgovorili "učinkovito in obsežno".

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je novo izstrelitev rakete napovedal že v svojem novoletnem nagovoru narodu. Tedaj je zagrozil zlasti ZDA in Trumpu, ki se je pripravljal na prevzem položaja, da bo Severna Koreja kmalu sposobna s svojimi raketami dolgega dosega doseči tudi območje celinske Amerike. Trump se je tedaj odzval, da "se to ne bo nikoli zgodilo".

Severna Koreja sicer v skladu z resolucijami VS ZN ne bi smela preizkušati ne jedrskega orožja ne balističnih raket, vendar pa šest nizov sankcij ZN od prvega jedrskega poskusa leta 2006 ni spametovalo režima v Pjongjangu, da bi opustil razvoj tega orožja, za katerega trdi, da je "izključno obrambne narave".

Analitiki sicer še niso enotni, kako daleč je Severna Koreja pri razvoju medcelinske rakete, ki bi lahko nosila tudi jedrsko konico. Strinjajo pa se, da je naredila velike korake v tej smeri, odkar je Kim Jong Un prevzel oblast v državi po smrti očeta Kim Jong Ila decembra 2011.

Kot opozarja francoska tiskovna agencija AFP, je Washington že večkrat opozoril, da ne bo dopustil Severne Koreje z jedrskim orožjem in današnja izstrelitev rakete predstavlja v prvi vrsti preizkus za Trumpa, kako se bo odzval. Pri soočanju s Pjongjangom bo zagotovo potreboval pomoč Kitajske, največje severnokorejske zaveznice, s katero pa se je že zapletel v nekaj prepirov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.