9. 7. 2017, 11:00 | Vir: STA

Severna Koreja: ZDA izzivajo jedrsko vojno

profimedia

Severna Koreja je ostro kritizirala sobotne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje, na katerih sta ameriška bombnika med drugim na območju blizu meje s Severno Korejo odvrgla 900-kilogramski pametni bombi. Pjongjang je Washington obtožil provokacij in izzivanja ter mu očital, da polotok potiska v jedrsko vojno.

Kot je v uvodniku, naslovljenem Ne igrajte se z ognjem na sodu smodnika zapisal severnokorejski državni časnik Rodong, ZDA z vojaškimi provokacijami razmere potiskajo k prelomni točki, ki bi sprožila jedrsko vojno. Polotok je ob tem označil za najbolj "vnetljivo" območje na svetu.

"Majhna napačna ocena ali napaka lahko nemudoma pripelje do začetka jedrske vojne, ki bi neizogibno vodila do nove svetovne vojne," je še opozoril časnik.

Nadzvočna strateška bombnika b-1b sta v soboto na okrožje Yeongwol okoli 80 kilometrov južno od meje s Severno Korejo odvrgla 900-kilogramski lasersko vodeni pametni bombi za uničevanje podzemnih bunkerjev.

Šlo je za del skupnih 10-urnih vojaških vaj z Južno Korejo in Japonsko. V napadu, ki je Pjongjang najbolj vznemiril, sta ameriška bombnika simulirala uničevanje baterij za balistične izstrelke, južnokorejski lovci pa natančen napad na podzemna poveljniška mesta.

Vaja je bila odziv na novo provokacijo Severne Koreje, ki je v torek izvedla prvi preizkus medcelinske rakete. Ta je približno 900 kilometrov preletela v 40 minutah in nato padla v Japonsko morje. Dosegla naj bi višino prek 2500 kilometrov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord