9. 2. 2020, 14:53 | Vir: STA

Severni Evropi grozi nevihtna fronta, ki naj bi močno ohromila prometne zveze

profimedia

Nad severno Evropo se zgrinja močna nevihtna fronta Ciara, ki s seboj prinaša silovit veter in obilno deževje. V Veliki Britaniji prihaja do motenj v zračnem, železniškem in pomorskem prometu. Odpovedati so morali številne športne prireditve. Ciaro pričakujejo tudi tostran Rokavskega preliva, med drugim v Franciji, Belgiji in Nemčiji.

Zaradi močnega vetra in obilnih padavin na Otoku pričakujejo težave v prometu, oskrbi električne energije in morebitno gmotno škodo, poroča britanska mreža BBC.

Letalske družbe so že odpovedale na desetine domačih in mednarodnih letov, železnice pa so ljudem odsvetovale nenujna potovanja. Vsi, ki potujejo s trajekti, morajo računati na zamude ali odpovedi. Motnje v prometu bi lahko trajale do ponedeljka zjutraj.

Pričakovati je tudi odpovedi športnih prireditev. V Londonu so morali odpovedati tekaško prireditev, na kateri naj bi sodelovalo 25.000 tekačev. Zaprti so tudi vsi večji parki.

Irska meteorološka služba je opozorila, da bi lahko vetrovi dosegli hitrost od 65 do 80 kilometrov na uro, ponekod pa celo 130 kilometrov na uro. Posvarili so tudi pred poplavami na obalnih območjih, še zlasti vzdolž zahodne in severozahodne irske obale.

Na Škotskem so že čutili prve posledice nevihte. V nekem pubu se je porušila streha. Pri tem so bili poškodovani trije ljudje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nevihta Ciara naj bi bila najmočnejša nevihta, ki bo prizadela Veliko Britanijo od leta 2013. S tesnobo pa jo pričakujejo tudi v Franciji, Belgiji, na Nizozemskem, v Nemčiji in Švici.

Francoska meteorološka služba je zaradi Ciare danes izdala opozorilo za povišano stopnjo nevarnosti za več kot 30 departmajev na severu države. Na obalnih območjih bi lahko sunki dosegli do 140 kilometrov na uro. Na severozahodu države so izdali tudi opozorilo pred poplavami.

V noči na ponedeljek se bodo močni vetrovi, ki spremljajo Ciaro, razširili tudi na vzhodno Francijo, navaja dpa.

Nemški vremenoslovci so sporočili, da bo nevihtna fronta, ki jo v Nemčiji sicer imenujejo Sabine, še danes dosegla severne in osrednje dele države, južno Nemčijo pa v ponedeljek zgodaj zjutraj.

Nemške železnice so sporočile, da nekatera obalna, pa tudi druga območja v državi, ki naj bi jih nevihta močno prizadela, od poldneva ne bo več mogoče doseči z regionalnimi vlaki. Na letališčih v Frankurtu, Hamburgu, Berlinu in Kölnu pa pričakujejo motnje v letalskem prometu.

Belgijo naj bi Ciara dosegla danes dopoldne. Njeno moč naj bi po vsej državi čutili naslednjih 24 ur, je sporočil belgijski meteorološki inštitut. Tudi v Belgiji naj bi sunki vetra dosegali hitrost do 130 kilometrov na uro.

Na osredjem bruseljskem letališču so danes že odpovedali okoli 60 letov, je poročala belgijska tiskovna agencija Belga.

Nizozemski vremenoslovci pa so voznike pozvali, naj se s počitniškimi prikolicami in avtodomi ne odpravljajo na pot. Nizozemska nogometna zveza je za danes odpovedala vse tekme v profesionalni ligi, letalska družba KLM pa je odpovedala na desetine svojih letov po Evropi. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.