Uredništvo | 5. 11. 2023, 19:26

Severni sij zasijal nad Slovenijo (FOTO)

Facebook/Doživetja v Pomurju

Ste se nocoj že ozrli v nebo? Lahko, da bo to najbolj čarobna noč v vašem življenju!

Nad Evropo in Ameriko je severni sij v zadnjih tednih že nekajkrat navduševal. Njegove čudovite barve so občudovali na nebu nad Veliko Britanijo, ZDA in celo Nemčijo, kjer pojav ni tako pogost. Astronomi pa so v petek zaznali nov velik sončev izbruh in delci so poleteli proti Zemlji, tudi proti Sloveniji!

Facebook/Sandra Habjanič Kasaš

Iz nekaterih delov Slovenije številni poročajo o tem čudovitem in barvitem pojavu, poznanem tudi kot aurora borealis. Fotografije fascinantnih prizorov na družbenih medijih delijo prebivalci iz okolice Trebnjega, Bleda, Šentjurja pri Celju, Ljutomera in Murske Sobote.

Facebook/SLOvely

Geolog in raziskovalec na Geološkem zavodu Slovenije ter ljubiteljski astronom Jure Atanackov je na družbenem omrežju X ob roza-modrih fotografijah iz okolice Trebnjega zapisal, da gre za "najboljši severni sij v 20 letih," navaja N1.

Severni sij so nocoj videli tudi v Prekmurju!

Pa tudi v Šentjurju!

 In v Lukovici pri Brezovici blizu Ljubljane!

Severni sij nastane, ko delci ob sončevih izbruhih poletijo proti Zemlji s hitrostjo do 72 milijonov kilometrov na uro. Kot čaroben barvit pojav jih lahko vidimo v trenutku, ko trčijo v zemljo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol