17. 9. 2018, 07:12 | Vir: STA

Severno Karolino po orkanu preplavila tropska depresija Florence

Profimedia

Orkan Florence, ki je od petka do nedelje oslabil v tropsko depresijo, je prinesel obilno deževje s poplavami šestim ameriškim zveznim državam. Najhuje je za zdaj v Severni in Južni Karolini, kjer so do nedelje zvečer našteli skupno 17 smrtnih žrtev. Mesto Wilmington v Severni Karolini je odrezano od sveta.

Med zadnjimi smrtnimi žrtvami je ženska v Južni Karolini, ki je zapeljala v poplavo in treščila v drevo. Še dve osebi sta umrli na podoben način, dve pa od zastrupitve z ogljikovim monoksidom iz generatorjev. V Severni Karolini pa je umrl trimesečni dojenček, ko se je na mobilni dom podrlo drevo.

Obalno mesto Wilmington s 120.000 prebivalci je odrezano od sveta, saj je povsem poplavljeno in promet poteka s čolni. V bližini je odlagališče pepela nekdanje elektrarne, ki je poplavljeno in umazana voda s 1530 kubičnimi metri pepela se steka v bližnje jezero, vendar za zdaj še ne v reko Cape Fear. V delih Severne Karoline je od petka padlo več kot 90 centimetrov dežja. Poplave segajo več kot 300 kilometrov v notranjost, okrog rek Cape Fear, Little, Lumber, Waccamaw in Pee Dee pa so ukazali evakuacijo več deset tisoč ljudi, saj so vse tik pred tem, da prestopijo svoje bregove.

Aktiviranih je 13.500 pripadnikov nacionalne garde in vojakov, policija že lovi vlomilce in tatove ter skuša zavarovati lastnino. Pravosodni minister Severne Karoline Josh Stein pa je zagrozil s kaznimi vsem, ki v času izrednih razmer zvišujejo cene potrebščin, ki jih primanjkuje. Doslej je prejel že 500 pritožb, večinoma zaradi dvigovanja cen bencina. Posebno skrb vzbujajo številne svinjske in perutninske farme s svojimi jezeri odplak, ki jih še ni preplavilo, ampak se to lahko zgodi. Število gospodinjstev brez elektrike se je znižalo z 910.000 na 580.000, vendar bodo nekateri brez elektrike več tednov.

Tropska depresija Florence je malce pospešila svojo pot proti zahodu s štirih na 22 kilometrov na uro, nato pa bo se bo pomaknila proti severu in prihodnji teden prinesla obilno deževje območju vzhodne obale ZDA vse do Nove Anglije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.