27. 2. 2020, 09:59 | Vir: STA

Seznam držav s prvimi primeri okužbe s koronavirusom se daljša

profimedia

Primeri okužb z novim koronavirusom se širijo po Evropi. Pristojni organi si sicer prizadevajo, da bi omejili širjenje virusa. Žarišče ostaja Italija s približno 400 okuženim in 12 smrtnimi žrtvami. O prvih primerih okužb poročajo iz Gruzije, Romunije, Norveške in Danske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gruzija je v sredo sporočila, da so prvi primer okužbe zabeležili v regiji Južni Kavkaz. V Romuniji se je z virusom koronavirusne bolezni okužil moški, ki je bil v stiku z italijanskim državljanom, ki je bil minuli teden na obisku v Romuniji. Norveške oblasti so v sredo sporočile, da so prvi primer novega koronavirusa v državi ugotovili pri moškem, ki se je minuli teden vrnil iz Kitajske. Na Danskem pa se je z virusom sars-cov-2 okužil moški, ki je bil na smučanju na severu Italije. Tam je bil skupaj s soprogo in sinom, vendar so bili pri njiju testi na okužbo negativni.

Okužbe z novim koronavirusom so v Evropi poleg omenjenih držav doslej potrdili v Nemčiji, Veliki Britaniji, Španiji, na Hrvaškem, v Avstriji, na Finskem, Švedskem, v Belgiji, Grčiji, Severni Makedoniji in Švici. V Sloveniji prvega potrjenega primera okužbe še nismo zabeležili.

V Italiji, ki ostaja žarišče bolezni covid-19 v Evropi, so doslej okužbo potrdili pri približno 400 osebah. Med njimi je tudi članica kabineta predsednika Lombardije Attilia Fontane, ki je sporočil, da bo zaradi tega šel v samoizolacijo za dva tedna, ob stikih z drugimi ljudmi pa si bo nadel masko.

"Gre za osebo, s katero pogosto delam," je potem, ko so okužbo potrdili pri članici kabineta, sporočil Fontana in dodal, da so testirali vse ostale člane njegovega kabineta in tiste, ki se ukvarjajo s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa, njihovi testi pa so bili vsi negativni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.