11. 12. 2021, 18:38 | Vir: STA

Sicilijanski škof razburil starše in otroke, ko je podvomil v obstoj Božička

profimedia

Italijanski škof na Siciliji je na god svetega Nikolaja v nastopu pred otroki postavil pod vprašaj obstoj Božička in s tem v medijih in med starši v Italiji sprožil burno debato o tem, ali jim je s tem razblinil predstave in veselje ob božičnem obdarovanju. Kasneje je naredil korak nazaj in dodatno pojasnil svoje besede.

"Božiček ne obstaja in Coca Cola, čeprav ne le ona, uporablja njegovo podobo, da bi se predstavila kot nosilec dobrih vrednot," je na dan svetega Nikolaja pred otroki v mestu Noto dejal škof Antonio Stagliano, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po valu razprav in tudi kritičnih odzivov, ki jih je sprožil s to izjavo, je sedaj še enkrat pojasnil svoje besede. "Nikoli nisem rekel, da ni Božička. Govorili smo o tem, da je treba ločiti med tem, kaj je resnično in kaj ni," je danes dejal za časnik Repubblica.

Navedel je, da gre v resnici za svetega Nikolaja iz Mire, svetnika, ki je revnim prinašal darove in ne darila. "V anglosaški tradiciji je postal Božiček, a zagotovo ne Božiček, kakršnega je ustvarila Coca Cola," je zatrdil.

Poudaril je še, da je kultura potrošništva nekaj drugega kot pa kultura dajanja, ki je v središču pravega božičnega sporočila.

"Z vsem spoštovanjem do Coca Cole, ki je izumila Božička, je naloga škofa, da ponovno oživi resnični smisel krščanske božične tradicije," je dejal in dodal, da sicer pa otroci vedo, da je Božiček njihov oče ali stric. "Tako da tukaj ne gre za razblinjene sanje," je dodal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ