29. 12. 2021, 13:10 | Vir: STA

Silvestrovanja na prostem po svetu ponekod zaradi covida znova odpovedana, drugod ne

Profimedia
Silvestrovanja na prostem po svetu ponekod zaradi covida znova odpovedana, drugod ne (foto: Profimedia)

Ljudje po vsem svetu se že mrzlično pripravljajo na vstop v leto 2022. Marsikje so zaradi pandemije covida-19 znova odpovedali množična silvestrovanja na prostem. Ponekod pa jih kljub temu spet pripravljajo, a večinoma ob upoštevanju omejitvenih ukrepov.
 

V Italiji so letos silvestrske zabave na prostem znova prepovedane. Prav tako tudi letos ne bo osrednjega množičnega silvestrovanja na Dunaju v Avstriji, medtem ko oblasti hrvaške prestolnice Zagreb pripravljajo množičen vstop v novo leto. Tam bo osrednje prizorišče ograjeno, nanj bo mogoče vstopiti samo s covidnim potrdilom.

V Nemčiji bodo silvestrovanja minila v znamenju strogih omejitev za zajezitev širjenja virusa, ki so začele veljati v torek. Največjo silvestrsko zabavo v državi, ki je pred pandemijo covida-19 potekala v prestolnici Berlin, so skupaj z ognjemetom znova odpovedali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tradicionalni silvestrski koncert in ognjemet so zaradi naraščajočega števila okužb odpovedali tudi na pariških Elizejskih poljanah. Prav tako ognjemet ne bo razsvetlil neba nad Eifflovim stolpom.

Za odpoved znamenitega silvestrovanja na trgu Trafalgar se je zaradi širjenja nove koronavirusne različice omikron odločil tudi londonski župan Sadiq Khan. Pričakovali so sicer okoli 6500 obiskovalcev.

Se bo pa lahko več tisoč ljudi po enem letu premora znova zbralo na silvestrski zabavi na glavnem trgu španske prestolnice Madrid Puerta del Sol. Število udeležencev so sicer zmanjšali za okoli 60 odstotkov na največ 7000.

Množico obiskovalcev kljub hitremu širjenju virusa brez večjih omejitvenih ukrepov pričakujejo v ruskem glavnem mestu Moskva oziroma na tamkajšnjem Rdečem trgu, kjer bo tako kot po drugih ruskih mestih nebo razsvetlil ognjemet.

Ognjemet si bo mogoče za razliko od lani znova v živo ogledati tudi v avstralski metropoli Sydney pri tamkajšnji operni hiši. Kdor si želi ta znameniti dogodek doživeti na samem kraju, mora kupiti vstopnico za eno od okoli 30 razglednih točk.

Prav tako se bodo lahko ljudje letos znova udeležili silvestrske zabave na newyorškem Times Squaru, kjer bodo med drugim spustili kristalno kroglo. Dogodka se bodo lahko udeležili zgolj cepljeni proti covidu-19.

V Združenih arabskih emiratih, ki ima enega najvišjih deležev precepljenosti proti covidu, pa bodo medtem silvestrovanja potekala brez vsakršnih omejitev. Na najvišji stolpnici na svetu Burdž Kalifa bodo ponovno pripravili laserski spektakel in ognjemet.

Množične prireditve ob prehodu v novo leto pripravljajo še na Tajskem, kjer bo večer zaznamoval koncert italijanskega tenorista Andree Bocellija, in na Kitajskem. V brazilski metropoli Rio de Janeiro pa so silvestrovanje na plaži Copacabana že drugo leto zapored odpovedali, poroča dpa.

Kot prvi bodo sicer v petek ob 11. uri po srednjeevropskem času v leto 2022 vstopili v tihomorski otoški državi Samoa, ob 14. uri se bodo novega leta med drugim razveselili v Sydneyju, ob 21. uri v Združenih arabskih emiratih, še uro kasneje pa v Turčiji in ruski prestolnici. Od evropskih držav se bodo med prvimi od starega leta poslovili v Grčiji, na Finskem in v baltskih državah, in sicer ob 23. uri po srednjeevropskem času. Eno uro zatem pa bo poleg Slovenije v leto 2022 vstopila še večina drugih držav članic Evropske unije.

Sledili bodo še Britanci in Portugalci, nato pa ob 4. uri po srednjeevropskem času še Argentinci in del Brazilcev. V ZDA bodo najprej v novo leto vstopili na vzhodni obali, vključno z New Yorkom, kasneje pa na zahodni obali, tudi v Los Angelesu. Kot zadnja bosta leto 2021 ob 13. uri po srednjeevropskem času zapustila nenaseljena tihomorska Bakerjev otok in Howlandov otok.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.