16. 12. 2019, 18:00 | Vir: STA

Simon Zajc napoveduje hitrejšo pomoč občinam ob naravnih nesrečah

Anže Malovrh/STA

Na ministrstvu za okolje in prostor pripravljajo spremembo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč na način, da bi v primeru takih nesreč občinam lahko hitreje zagotovili finančno pomoč. Spremembe bodo v javno razpravo poslali v začetku prihodnjega leta, je v DZ napovedal minister za okolje in prostor Simon Zajc.

"Ko pride do naravnih nesreč, je seveda zelo pomembno, da se ukrepa hitro in učinkovito," je v odgovoru na vprašanje poslanke Meire Hot (SD) ob začetku decembrske seje DZ danes dejal Zajc. V tem smislu na ministrstvu pripravljajo spremembe zakonodaje; spremembo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč bodo v javno obravnavo poslali v začetku prihodnjega leta, sledi medresorsko usklajevanje, ki po oceni ministra "najbrž ne bo čisto preprosto", predvidoma do konca leta 2020 pa potrjevanje v državnem zboru.

Cilj je pohitriti izplačilo pomoči občinam. Trenutno namreč v primeru naravne nesreče vlada najprej čaka na oceno škode. Šele ko se z oceno škode seznani ministrski zbor, je na ministrstvu za okolje, da v treh mesecih pripravi program sanacije. "Od same nesreče do priprave programa po naših izkušnjah mine od šest do 10 mesecev," je povedal minister.

Sedaj želi ministrstvo zakonodajo spremeniti tako, da bi lahko država dala akontacijo občinam že pred končno oceno škode.

"Na podlagi delnega programa sanacije bi dali občinam pomoč vnaprej, kasneje pa bi glede na končno oceno in končni program sanacije še doplačali oz. bi občine del tega vrnile," je pojasnil.

V zvezi z naslavljanjem škode po naravnih nesrečah pa bo vlada že ta teden, kot je napovedal Zajc, obravnavala tudi spremembo zakona o vodah. Z njo naj bi določili, da bo imela direkcija za vode na vodnem skladu postavko za intervencije.

Ko torej nastane škoda na vodni infrastrukturi, na vodnem ali na priobalnem ozemlju, bo lahko direkcija že med samim dogodkom ali pa takoj neposredno po dogodku intervenirala. Na ta način bi lahko preprečili nadaljnjo škodo, direkcija pa bo tudi sposobna denimo hitro ukrepati, če bi bil recimo kak kraj odrezan od sveta, ker bi voda odnesla cesto, je povedal minister.

Finančni minister Andrej Bertoncelj pa je spomnil še na spreminjanje zakona o financiranju občin. Vlada in reprezentativno združenje občin namreč pripravljata novelo tega zakona, ki predvideva zvišanje najvišje možne stopnje zadolžitve iz sedanjih osem na devet odstotkov realiziranih prihodkov v letu pred letom zadolževanja.

"S predlaganim ukrepom bo občinam zagotovljena možnost za dodatno zadolževanje za izvedbo investicij, torej nov vir, kamor lahko uvrščamo tudi odpravo posledic naravnih nesreč na premoženju občin," je dejal. Gre za povečanje obsega za odplačilo glavnice in obresti letno za okoli 20 milijonov evrov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.