A. B. | 7. 3. 2022, 16:16 | Vir: STA

Sirska pisateljica Souzan Ali je v Ljubljani našla svoje varno zavetje

Sirska pisateljica Souzan Ali je v Ljubljani našla svoje varno zavetje.

Profimedia

V Ljubljani kot Unescovem mestu literature in kot članici mreže mest ICORN, ki nudijo zatočišča preganjanim pisateljem, od lanskega poletja biva sirska avtorica Souzan Ali.

Kdo je Souzan Ali? 

Leta 1984 rojena Souzan Ali je pisateljsko pot začela pred desetimi leti, njena dela pa so bila objavljena v vidnih arabskih literarnih revijah in časopisih.

Dobro sprejet pesniški prvenec Ženska v mojih ustih je objavila v Italiji, drugo pesniško zbirko I want to kill you in a place that loves us pa v Egiptu. Je tudi dramatičarka: za monodramo Arabic Kohl o sirijski ženski, ki je v eksploziji izgubila družino, je na mednarodnem festivalu v Kartagini prejela zlato priznanje.

Potovanje ni lahko ... Tudi, ko najdeš zavetje. 

Priti v Ljubljano je bilo težko, ker prebivalci Sirije po njenih besedah po svetu niso zaželeni, Slovenija pa ima v arabskem svetu svoje veleposlaništvo samo v Egiptu. Da je lahko prišla v Egipt in šla od tam na pot, si je morala kupiti vizo, je pojasnila koordinatorka pri ICORN Jasmina Rihar.

Da prihod iz arabskih držav ni lahek, je potrdila Saša Ogrizek z oddelka za kulturo na mestni občini. Po njenih besedah so imeli več sestankov z zunanjim ministrstvom in drugimi pristojnimi zaradi zakonodaje. Življenje dosedanjih rezidentov sta sicer lani v Galeriji Kresija umetniško prikazala fotograf Jošt Franko in ilustrator Jernej Žumer.

Souzan Ali si želi, da bi v Ljubljani predstavila novo igro Let me see my death in se počasi vrnila v umetniške smernice svojega življenja. 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel