14. 4. 2018, 09:31 | Vir: STA

Sirski protiletalski sistem prestregel večino raket

profimedia

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da v času napada zahodnih zaveznic na cilje v Siriji niso uporabili svojih sistemov protiletalske obrambe v tej državi. Se je pa sprožil sirski sistem protiletalske obrambe in prestregel večino od sto raket, ki so se približevale tarčam, so še zatrdili na ruskem obrambnem ministrstvu.

Kot so sporočili v Moskvi, so ZDA, Francija in Velika Britanija na vojaške in civilne cilje v Siriji izstrelile preko sto raket. Dodali so, da so v napadu sodelovali dve ameriški vojaški ladji v Rdečem morju, taktična letalska skupina nad Sredozemljem ter bombniki B-1B, ki so vzleteli z letalskega oporišča Al Tanf v bližini iraško-sirske meje.

Večino raket je sirski protiletalski sistem, ki je bil razvit v času Sovjetske zveze in je star več kot 30 let, prestregel, so zatrdili v ruskem obrambnem ministrstvu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nobena od raket ni padla v bližino ruskih oporišč v Siriji v Tartusu in Hmeimimu, so tudi sporočili v Moskvi, kjer so zatrdili, da se ruski protiletalski sistem v Siriji ni sprožil.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je na Facebooku zapisala, da se je današnji napad prav zgodil v trenutku, ko je Sirija dobila priložnost za mirno prihodnost.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord