28. 12. 2021, 07:00 | Vir: STA

Škoda zaradi naravnih nesreč letos večja kot lani

Tanjug/STA

Deset najdražjih letošnjih naravnih nesreč je povzročilo za več kot 170 milijard dolarjev (150 milijard evrov) škode. To je 20 milijard dolarjev (17,7 milijarde evrov) oz. 13 odstotkov več kot leta 2020, je sporočila britanska nevladna organizacija Christian Aid. Največjo denarno škodo je letos povzročil orkan Ida v ZDA.

V organizaciji so ob tem ocenili, da je trend naraščanja posledica podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek, in dodali, da je v izpostavljenih desetih nesrečah umrlo najmanj 1075 ljudi, 1,3 milijona pa jih je bilo razseljenih, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Najdražja nesreča leta 2021 je bil orkan Ida, ki je pustošil po vzhodu ZDA in povzročil za 65 milijard dolarjev (57,5 milijarde evrov) škode. Sledile so julijske poplave v Nemčiji in Belgiji, ki so povzročile za 43 milijard dolarjev (38 milijard evrov) škode.

Mraz in zimsko neurje v Teksasu, ki ki je povzročilo izpad elektrike po tej ameriški zvezni državi, sta povzročili za 23 milijard dolarjev (20,3 milijarde evrov) škode, medtem ko so julijske poplave v kitajski provinci Henan po ocenah stale 17,6 milijarde dolarjev (15,6 milijarde evrov).

Med katastrofami, ki so povzročile za več milijard dolarjev škode, so tudi poplave v Kanadi, pozeba v Franciji, ki je poškodovala vinograde, in majski ciklon v Indiji in Bangladešu.

V poročilu so ob tem izpostavili, da ocena zajema predvsem nesreče v bogatih državah, kjer je infrastruktura bolje zavarovana, in da so finančne posledice naravnih nesreč v revnejših državah pogostokrat neizmerljive.

Pri tem so izpostavili primer Južnega Sudana v Afriki, kjer so poplave prizadele 800.000 ljudi

"Nekateri najbolj uničujoči ekstremni vremenski dogodki v letu 2021 so prizadeli revnejše države, ki so malo prispevale k podnebnim spremembam," so zapisali v sporočilu za javnost.

Sredi decembra je švicarska pozavarovalnica Swiss Re ocenila, da so naravne katastrofe in ekstremni vremenski pojavi povzročili za okoli 221 milijard evrov škode. Skupni znesek se je v primerjavi z lanskim letom povečal za 24 odstotkov, še navaja AFP.

Iz Združenja nemških zavarovalnic GDV so danes sporočili, da je bilo letos na račun naravnih nesreč v Nemčiji izplačanih rekordnih 12,5 milijarde evrov (okoli 14 milijard dolarjev) zavarovalnin.

Večina teh izplačil, okoli 8,2 milijarde evrov, je bila povezana z julijskimi poplavami, ki so prizadele zahodni del Nemčije. Približno 7,7 milijarde evrov je bilo namenjenih pokrivanju škode, nastale na hišah in podjetjih, medtem ko je 450 milijonov evrov krilo škodo, povzročeno na vozilih. Pred tem je že junija toča na vozilih ustvarila za več milijonov evrov škode, so sporočilo GDV povzeli pri nemški tiskovni agenciji dpa.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord