13. 4. 2019, 17:04 | Vir: STA

Skoraj tri tisoč latinsko-ameriških otrok se bo končno lahko pridružilo staršem v ZDA

profimedia

Okoli 2700 otrok iz držav Srednje Amerike se bo lahko združilo s starši, ki zakonito bivajo v ZDA, so se dogovorili ameriška administracija in odvetniki družin. V skladu z dogovorom, ki ga mora potrditi še sodnik, morajo ameriške oblasti do četrtka predstaviti načrt za dokončanje postopkov združitve.

Program za mladoletne iz Srednje Amerike je omogočal, da so priseljenci, ki so v ZDA bivali zakonito, v imenu svojih otrok, mlajših od 21 let, zaprosili za status begunca. Program, namenjen družinam iz Gvatemale, Hondurasa in Salvadorja, je leta 2014 uvedel tedanji ameriški predsednik Barack Obama. Leta 2017 ga je administracija predsednika Donalda Trumpa ukinila, pri čemer je okoli 2700 otrok, ki so že imeli pogojno odobreno selitev v ZDA, ostalo brez nje.

Odvetniki šestih družin so zaradi konca programa vložili pritožbo. Sodišče v San Franciscu je decembra lani odločilo, da je preklic teh pogojnih odobritev nezakonit. Pretekli mesec pa je administraciji naložilo, da nadaljuje obravnavo prošenj, poročanje ameriških medijev povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Dogovor, dosežen med odvetniki družin in ameriškimi oblastmi, od slednjih zahteva, da zaključijo obravnavo otrok, ki so bili v zaključnih fazah postopkov, ko se je program zaključil, so sporočili iz organizacije Mednarodni projekt za pomoč beguncem (IRAP), ki je zastopala družine. Vlada po njihovih besedah pričakuje, da bodo večini otrok odobrili združitev in se bodo lahko odpravili v ZDA.

"Zelo smo veseli, da bodo naše stranke po dolgih letih ločenega življenja končno znova združene," je povedala odvetnica iz IRAP Linda Evarts. "Upamo, da bodo ti otroci kmalu zapustili nevarne razmere, s katerimi se soočajo v Srednji Ameriki," je dodala.

Ena od tožnikov pa je zapisala, da njeno srce "skače in joče od veselja, saj bodo lahko številni otroci zapustili nevarno okolje". "Verjamem, da bom kmalu skupaj s svojo hčerjo in vnukom," je še povedala. Pojasnila je, da bi morala njena hči in vnuk že februarja 2017 priti v ZDA, a je bil program prekinjen. Plačala je tudi 5000 ameriških dolarjev za letalske vozovnice in druge stroške, povezane s prošnjo za združitev. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.