28. 3. 2017, 19:03 | Vir: STA

Škotski parlament podprl novi referendum o samostojnosti Škotske

profimedia
Škotski parlament podprl novi referendum o samostojnosti Škotske (foto: profimedia)

Škotski parlament je podprl novi referendum o samostojnosti Škotske. Referendumu sta za zaradi brexita predlagali Škotska nacionalna stranka in voditeljica regionalne vlade Nicole Sturgeon.

Na glasovanju v parlamentu je 69 poslancev Sturgeonovi podelilo mandat za začetek pogajanj z Londonom o izvedbi referenduma. 59 poslancev je glasovalo proti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred glasovanjem je škotska premierka Nicola Sturgeon poslance pozvala, naj potrdijo njen načrt o pripravi drugega referenduma. Sturgeonova, ki vodi SNP, je ob tem izrazila nezadovoljstvo, ker njena prizadevanja, da bi s konservativno britansko vlado Therese May dosegla kompromis glede brexita naletela na brezkompromisnost Londona.

"Škotska je tako kot ostala Velika Britanija na razpotju," je poudarila. Ko bo Mayeva v sredo sprožila postopek za izstop države iz EU, kot je napovedala, "bodo spremembe za našo državo neizogibne" - to bo vplivalo na trgovino, vlaganja in življenjski standard, na naravo družbe, v kateri živimo, je opozorila.

"Te spremembe nam ne smejo biti vsiljene," je bila odločna ter vztrajala, da je drugi referendum o neodvisnosti potreben, ker bo brexit - še posebej zaradi načrtov Mayejeve, da bo Velika Britanija izstopila tudi iz evropskega enotnega trga - spremenil odnos Škotske z Londonom in Evrope proti njeni volji.

"Prebivalci Škotske morajo imeti pravico do izbire med brexitom - morda zelo trdim brexitom - in možnostjo, da postanejo samostojna država, ki bo sama določala svojo smer in oblikovala resnična partnerstva med enakimi," je dejala poslancem. Škotska si sicer med drugim želi, da bi po brexitu ostala del evropskega enotnega trga.

Regionalni parlament v Edinburghu je z današnjim glasovanjem dal Sturgeonovi dovoljenje, da o pripravi drugega referenduma o samostojnosti začne uradne pogovore z vlado v Londonu. SNP sicer vodi manjšinsko vlado, a ob napovedani podpori Zelenih pa je bila podpora predlogu pričakovana.

Referendum naj bi predvidoma potekal jeseni 2018 ali spomladi 2019, torej še pred uradnim izstopom Velike Britanije iz Evropske unije. Vendar morata referendum potrditi tudi vlada in parlament v Londonu. London bo v tem primeru skušal prepričati Škote, da bi referendum izvedli po predvidenem končanju procesa izstopa iz EU marca 2019.

Mayeva je v ponedeljek med obiskom Škotske znova ponovila nasprotovanje pripravi referenduma v času, ko poteka proces brexita, saj je pomembno v tem obdobju "ohraniti moč in stabilnost" Velike Britanije. Poudarila je, da bo izstop iz EU priložnost za okrepitev vezi med britanskimi narodi Anglije, Škotske, Walesa in Severne Irske.

Škoti so na referendumu septembra 2014 s 55 odstotki sicer že zavrnili možnost samostojne Škotske. Na referendumu o izstopu Velike Britanije iz EU lani poleti pa se je 62 odstotka Škotov izreklo za obstanek v uniji, medtem ko se je Velika Britanija z 52 odstotki odločila, da jo zapusti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.