2. 11. 2020, 20:21 | Vir: STA

Skulptura kita na Nizozemskem "rešila" vlak podzemne železnice

Profimedia

Blizu nizozemskega Rotterdama se je ponoči zgodila nenavadna nesreča, ki pa se je po zaslugi skulpture kita srečno iztekla. Vlak podzemne železnice se v kraju Spijkenisse po končni postaji ni ustavil, temveč je peljal dalje in prebil varnostno ograjo. Pred padcem deset metrov globoko v morje je vlak rešil kip kitovega repa, na katerem je obvisel.

Velikanski kitov rep, ki se dviga nad vhodom v postajo podzemne železnice, je namreč prav ob koncu tračnic. Na vlaku v času nesreče ni bilo potnikov, le voznik, ki ni bil poškodovan in je uspel sam splezati iz nasedlega vlaka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nesreča, ki se je zgodila danes nekaj po polnoči, je prebudila tamkajšnje prebivalce. "Kar naenkrat sem nekaj opazil na repu," je za radio NOS dejal eden od njih.

Strokovnjaki so danes ugotavljali, kako kar najbolj varno in nadzorovano odstraniti vlak s kitovega repa. Vlak je sicer precej poškodovan.

Skulpturo na postaji podzemne železnice De Akkers sestavljata dva velika kitova repa, ki se dvigata iz vode ob koncu proge tako, da je videti, kot da je ostali del kitov pod vodo. Avtor kipa, arhitekt Maarten Struijs, je po poročanju francoske tiskovne agencije dejal, da je osupel, ker je njegov kip zdržal težo vlaka. Dodal je, da je voznik imel srečo, da je priletel na rep, ki je nižji, in se ni zaletel v višjega.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord