3. 1. 2021, 09:45 | Vir: STA

Skupina 11 republikanskih senatorjev pod vodstvom Teda Cruza ne bo potrdila Bidnove zmage

profimedia

Skupina 11 republikanskih senatorjev pod vodstvom Teda Cruza na sredinem skupnem zasedanju ameriškega kongresa ne namerava potrditi zmage demokrata Joeja Bidna na novembrskih predsedniških volitvah. Gre še za enega zadnjih poskusov spremembe izida volitev v korist Donalda Trumpa.

Skupina sedmih sedanjih senatorjev in štirih novoizvoljenih članov zgornjega doma ameriškega kongresa se je za kljubovanje izidu volitev odločila kljub več deset sodbam sodišč in ugotovitvam pristojnih oblasti, da so volitve potekale brez večjih težav.

Podpisniki izjave trdijo, da so "obtožbe o prevarah in nepravilnostih na volitvah leta 2020 presegle vse v naših življenjih". Napovedali so, da bodo na skupnem zasedanju kongresa, na katerem bi morali člani obeh domov uradno potrditi Bidnovo zmago, zahtevali ustanovitev posebne komisije, ki bo izvedla "nujno desetdnevno revizijo" izida volitev.

Nato bi se lahko sestali kongresi posameznih zveznih državi in morebiti spremenili izide volitev, še piše v izjavi republikanskih senatorjev.

"Poskus kraje prepričljive zmage. Tega ne smemo dovolili!" je pobudo na Twitterju komentiral Trump, ki je objavil seznam 11 senatorjev. "In ko bodo videli dejstva, jih čaka še veliko več ... Naša država jih bo imela rada zaradi tega!" je dodal.

Skupina republikanskih senatorjev se s pobudo pridružuje senatorju iz Missourija, ki je minuli teden napovedal, da bo v sredo vložil ugovor. Tudi republikanski član predstavniškega doma Louie Gohmert je napovedal, da namerava nasprotovati potrditvi Bidnove zmage, pri čemer naj bi ga podprlo več kot 100 republikanskih kolegov.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec