26. 9. 2021, 07:33 | Vir: STA

Skupnost Žarek v Bitnjah je v 15 letih delovanja pomagala 87 odvisnikom

profimedia

Komuna Skupnost Žarek, ki deluje v Bitnjah pri Bohinjski Bistrici, letos praznuje 15 let. Doslej je v komuni bivalo 87 uporabnikov, številnim odvisnikom in njihovim svojcem pa so pomagali tudi v okviru sprejemnega centra. Izkušnje kažejo, da imajo vse večje težave z odvisnostjo od drog in alkohola tudi mlajši.

Kot je za STA pojasnila strokovna vodja komune, ki je tudi ustanoviteljica in predsednica Društva Žarek Ivanka Berčan, je odvisnost zelo velik problem. "Na splošno je v družbi veliko zanikanja, ampak v mnogih družinah je ogromno stisk, povezanih z zasvojenostjo," je opozorila. Opazila je, da se vse več hujših problemov pojavlja tudi pri mlajših. Če so bili na začetku njihovi uporabniki stari med 30 in 40 ali celo 50 let, pa imajo trenutno od sedmih uporabnikov kar tri mlajše od 30.

Skoraj ves čas je hiša, v kateri je v programu rehabilitacije odvisnikov od drog in alkohola prostora za sedem ljudi, povsem polna. Sprejemajo le moške, Berčanova pa si želi, da bi lahko sprejemali tudi ženske, saj zanje takšne skupnosti v Sloveniji sploh ni, čeprav tudi med njimi opažajo veliko težav. Skušajo jim pomagati v okviru sprejemnega centra, kjer delajo tudi z drugimi, ki se trudijo abstinirati. Prav tako pripravljajo srečanja in pogovore z bivšimi odvisniki in s svojci.

Med epidemijo covida-19, ko je bil sprejemni center primoran delati na daljavo, se je na področju zasvojenosti pokazalo še več težav.

"To so hude težave. Sploh sedaj so časi težki, saj ni videti konca tej negativni družbeni klimi," je izpostavila Berčanova. "Kot družba se moramo vrniti na osnovo, da smo vsi ljudje in da se en do drugega začnemo vesti kot ljudje," je poudarila.

Žarek je v prvi vrsti namenjen uporabnikom iz zgornje Gorenjske, saj te občine skupaj z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pomagajo pri njegovem delovanju, vendar pa sprejemajo tudi druge. Pogoj za vstop v bivanjsko skupnost je vzpostavljena abstinenca. Rehabilitacija traja približno dve leti, najtežje pa je uporabnike spodbuditi, da vztrajajo in da se, tudi ko pride kakšna čustvena stiska, ne zatečejo ponovno k drogi.

Cilji komune so poenoteni z drugimi tovrstnimi programi v državi, pri čemer je glavni cilj trajna abstinenca, kar pomeni, da se morajo posamezniki naučiti živeti drugače. Skupnosti po državi imajo različne pristope, kako ta cilj doseči. V Žarku dajejo velik poudarek delovni aktivnosti in izobraževanju, uporabnike učijo življenjskih veščin, komuniciranja in prevzemanja odgovornosti. "Spodbujamo jih in motiviramo ter postavljamo meje, sami pa morajo delati korake naprej," je povedala sogovornica.

Želijo si, da bi se bili uporabniki ob odhodu iz skupnosti sposobni postaviti na lastne noge.

"Z njimi ostajamo še naprej v stikih in če nas kdo potrebuje, ve, kje nas najde," je izpostavila Berčanova. Posebej je vesela, ko vidi, da se nekomu trajno uspe izviti iz primeža odvisnosti in zaživeti polno življenje. Ta mesec, ko so pripravili dan odprtih vrat, so se posebej razveselili obiska treh nekdanjih uporabnikov, ki so si ustvarili družine.

"Življenje nas opozarja, če ne gremo v pravo smer in nismo ljubeči do sebe. Pri tistih, ki vztrajajo in delajo prave korake, pa vidimo, koliko dobrih stvari jim pride naproti," razmišlja Berčanova. Ob tem opozarja, da je dostikrat tako, da se nočemo spremeniti, dokler nam res ne teče voda v grlo. "Najtežje pri našem delu je, da ne moremo pomagati tistemu, ki tega noče," je pojasnila Berčanova. Spomnila se je tudi že pokojnih stanovalcev: "Žal je odvisnost lahko tudi usodna."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord