D. D. | 29. 5. 2023, 10:44

Slaba novica za vse, ki imate nepremičnine na Hrvaškem: obeta se sprememba, ki vam ne bo všeč.

Profimedia

 Če imate nepremičnino na Hrvaškem, vas bo udarilo po žepu. 

Lastniki nepremičnin na Hrvaškem se bodo kmalu držali za glavo. Hrvaška namreč napoveduje uvedbo davka na nepremičnine, ki niso namenjene oddajanju. Višji davek bodo občutili tudi Slovenci, ki naj bi imeli v lasti več kot 110.000 takšnih nepremičnin.

Kot navaja Jutarnji list, nameravajo odločevalci zgornjo mejo na letni ravni dvigniti na pet evrov po kvadratnem metru. Tako bi lastniki nepremičnin po novem plačali od 0,60 do pet evrov na kvadratni meter, medtem ko v tem trenutku plačujejo od 0,60 do 1,99 evra davka. Predlog pozdravljajo številni istrski župani.

Profimedia

"Na območju celotne Istre davek trenutno znaša 15 kun (1,99 evra op. a.) na kvadratni meter. To je zelo malo. Predlagali smo povišanje, če ne zaradi drugih razlogov, pa zaradi inflacije in njenih učinkov. Samo na našem območju je okoli dva tisoč počitniških nepremičnin," je povedal župan Novigrada Anteo Milos in poudaril, da se prispevek zadnjih 20 let ni dvignil.

Milos pričakuje, da bi s tem prispevkom na letni ravni v njihov proračun steklo več kot 9,3 milijona evrov, medtem ko so na račun do zdaj dobili le 200 tisoč evrov.

Kot še navaja Jutarnji list, za 80 kvadratov veliko nepremičnino lastnik trenutno plača 160 evrov letnega davka, po novem pa bi za isto kvadraturo morali lastniki plačati kar 400 evrov letno.    

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol