A.B. | 6. 12. 2021, 11:57

Sledi nova pandemija? Znanstvenica opozarja, da bo smrtonosnejša

Profimedia

Znanstvenica Sarah Gilbert, ki je sodelovala pri razvoju cepiva AstraZeneca, je pred kratkim opozorila, da bi nova pandemija utegnile biti še smrtonosnejša od trenutnega Covid-19. Ob tem je poudarila, da bo potrebno vložiti še več finančnih sredstev za pripravljenost na prihajajoče virusne seve. 

''To ne bo zadnjič, da virus ogroža naša življenja,'' je za BBC pred kratkim povedala profesorica Sarah Gilbert, ki je sodelovala pri razvoju cepiva AstraZeneca. Ob tem je pozvala voditelje vseh držav k pravočasnemu namenjanju sredstev za ohranitev doseženega preboja na področju koronavirusnih obolenj ter za pripravljenost na prihajajoče pandemije, ki bi utegnile biti še bolj kužne in smrtonosne od aktualnega Covid-19. ''Naslednji virus bi bil lahko veliko, veliko hujši. Lahko bi bil bolj nalezljiv, smrtonosen ali kar oboje skupaj. Ne smemo dopustiti ponovnega scenarija ... Ne smemo dovoliti, da bi se napredek, ki smo ga naredili in znanje, ki smo ga pridobili, sčasoma izgubila,'' je poudarila. 

Gilbertova je spregovorila tudi o omikronu in povedala, da moramo biti zelo previdni, dokler ne bo povsem jasno, kolikšni nevarnosti smo izpostavljeni. ''Zaenkrat je znano, da omikronov spike protein vsebuje mutacije, za katere je znano, da povečujejo možnost hitrejšega širjenja okužbe. Obstajajo tudi druge specifikacije novega seva, ki bi lahko pomenile, da so protitelesa, ki jih dobimo s cepljenjem ali prebolelostjo, ob okužbi z omikronom manj učinkovita. Vsekakor se moramo zdaj strogo držati vseh ukrepov in narediti vse v naši moči, da omejimo širjenje novega seva, dokler ne bomo o njem vedeli več,'' je dodala. 

Znanstvenica je pozvala tudi k pospešenemu prizadevanju za razvoj univerzalnega zdravila zoper koronavirusnim obolenjem ter izpostavila, da bi moral napredek v izdelavi zdravil in cepiv zdaj postati norma in ne le odziv na trenutno krizno situacijo. 

Omikron se hitro širi v Veliki Britaniji

Po besedah profesorja Woolhousa, člana vladne znanstvene skupine za modeliranje pandemije (Spi-M), se novi sev Covid-19 izjemno hitro širi na območju Združenega kraljestva in bi lahko v kratkem izpodrinil svojo predhodnico delto ter postal prevladujoča različica koronavirusnega obolenja. Včeraj so v Veliki Britaniji zabeležili 86 primerov okužb z omikronom, kar pomeni, da je celotno število okuženih z novim sevom naraslo na 246 primerov. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord