19. 2. 2020, 14:06 | Vir: STA

Slovaški opozicijski politiki blokirajo parlament s torto

profimedia

Šest slovaških opozicijskih politikov je danes nadaljevalo blokado parlamenta s torto. S tem želijo preprečiti začetek izredne seje parlamenta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Liberalni poslanci so utemeljili svoj protest s tem, da se jim zdi izredna seja tik pred parlamentarnimi volitvami 29. februarja nezakonita. Vlada želi na zasedanju med drugim potrditi dvig otroškega dodatka in izplačilo dodatka upokojencem. Liberalci to zavračajo, saj da bi s tem tik pred volitvami potrjevali izdatke, ki jih izplačevali šele z naslednjo vlado.

Od torka tako liberalci zasedajo govorniški pult. Da jih ne bi pregnali, so v spalnih vrečah prespali v dvorani parlamenta.

Predsednik parlamenta Andrej Danko je zato preložil začetek seje na četrtek. Po zakonodaji sicer lahko poslance izključi s seje, če kršijo pravila, ne sme pa jih nasilno odstraniti.

Torta, ki so jo že ob začetku zasedbe položili na govorniški pult, je simbolna poročna čestitka sodelovanju vladajočih socialdemokratov s skrajno desno Ljudske stranke naša Slovaška (LSNS), so pojasnili protestniki.

Izredno sejo je vladajoči koaliciji namreč uspelo sklicati le ob podpori LSNS. Sodelovanje s skrajno desno stranko je doslej na Slovaškem veljalo za tabu, še piše dpa.

Premier Peter Pellegrini je kritiziral protestno akcijo v torek zvečer. Po njegovem s tem zasmehujejo parlamentarno demokracijo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord