29. 3. 2022, 12:51 | Vir: STA

'Neponovljiva in nesporna kralja' - športnika, na katera je ponosen vsak Slovenec

Bobo

Nista zgolj vrhunska športnika, temveč sta zaradi svoje osebnosti vzor mnogim Slovencem. Kdo je od predsednika prejel zlati red za zasluge?

Dva izjemno uspešna slovenska športnika, ki sta zaznamovala olimpijsko športno leto 2021, sta prejela še državni priznanji. Slovenski predsednik Borut Pahor je na slovesnosti podelil zlati red za zasluge plezalki Janji Garnbret in kanuistu Benjaminu Savšku.

Bobo

Nepremagljiva plezalka

Pahor je športnikoma državni odlikovanji zlati red za zasluge podelil za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih ljudem.

Bobo

Tako Garnbretova kot Savšek sta bila lani med najbolj uspešnimi slovenskimi športniki, oba sta na olimpijskih igrah v Tokiu osvojila tudi zlato medaljo. Janja Garnbret je ob koncu lanskega leta prepričljivo postala tudi športnica leta v Sloveniji, medtem ko je bil Savšek v ostri konkurenci dveh kolesarjev Tadeja Pogačarja in Primoža Rogliča ter košarkarja Luke Dončića v tem glasovanju četrti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by JANJA GARNBRET (@janja_garnbret)

V obrazložitvi podelitve odlikovanj so Janjo Garnbret označili za nepremagljivo in neponovljivo ter nesporno kraljico svojega športa. Je olimpijska prvakinja, na svetovnem prvenstvu je osvojila šest naslovov svetovne prvakinje, je štirikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala, zmagala je v seštevku svetovnega pokala v balvanih in svetovnega pokala v težavnosti.

Športnik z vsemi medaljami

Podobno velja za "tekmovalca s pretanjenim občutkom za obvladovanje brzic in športnika, po katerem se zgledujejo tako mlajši kot starejši tekmovalci." Član ljubljanskega Kajak kanu kluba Tacen je kolajne osvajal že v mlajših kategorijah, vrhunske rezultate pa je dosegel na največjih tekmovanjih v članski konkurenci.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Benjamin Savšek (@benisavsek)

Z osvojenimi 18 medaljami na največjih tekmovanjih se je Savšek zapisal v zgodovino kot eden najboljših slovenskih športnikov. Prvi medalji z evropskega prvenstva so sledili trije naslovi evropskega prvaka, naslov svetovnega prvaka, srebrni medalji s svetovnih prvenstev leta 2014 in 2015 ter bronasta medalja na svetovnem prvenstvu leta 2013.

Bobo

Na olimpijskih igrah v Tokiu je s sanjsko vožnjo priveslal do edinega odličja, ki mu je v karieri še manjkalo. Z zlato olimpijsko medaljo v slalomu na divjih vodah je postal četrti kanuist na divjih vodah na svetu, ki je osvojil naslov olimpijskega, svetovnega in evropskega prvaka. Ne odlikujejo pa ga zgolj športni uspehi, temveč tudi njegova osebnost, saj je vzor novim generacijam slovenskih kanuistov in kajakašev, so v utemeljitvi priznanja zapisali v predsednikovem uradu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord