K. M. | 15. 3. 2022, 08:23

TO morate vedeti, če kupujete gorivo na zalogo

Profimedia

Če ste se ob zadnji podražitvi odločili za nakup goriva na zalogo, preverite, kaj pri tem lahko počnete narobe.

Ste vedeli, da neprimerna embalaža vpliva na čistost tekočine? Prav tako lahko v tekočino zaidejo smeti in vplivajo na delovanje motorja, opozarjajo gasilci. Z nepravilnim skladiščenjem goriv tudi prispevamo k onesnaženosti našega okolja. Poznavalci avtomobilizma dodajajo, da nepravilno skladiščena goriva po določenem času izgubljajo celo na kakovosti.

Gasilci svetujejo

Točenje goriva v takšne in drugačne posode, primerne in neprimerne. To so podobe z naših bencinskih servisov v minulem tednu. Kot opozarjajo gasilci, je gorivo primerno skladiščiti le v posode, ki imajo ustrezen certifikat, poroča 24ur.com

"Nastane lahko nevarnost, če pride do požara na objektu, vsaka vnetljiva snov povzroči še bolj burno reakcijo," opozarja Blaž Kovač iz Gasilske brigade Ljubljana. Toda tudi posode, ki so namenjene skladiščenju goriva, so lahko nevarne, če ne tesnijo več dobro"Pri tem pride do rahlega izpusta samih hlapov," dodaja Kovač, kar je posebej nevarno, če imate gorivo v zaprtih prostorih. "Bencin hlapi in je težji od zraka in ti hlapi se nabirajo v nižjih plasteh," pojasnjuje Kovač.

Neustrezna embalaža vpliva na učinke goriva

Še posebej velika je nevarnost vžiga, če takšne posode skladiščite poleg vročih peči. "Verjetnost je, da embalaža spusti, da nastane tlak v posodi in popusti," opozarjajo v Gasilski brigadi.

In ne le, da bi lahko prišlo do vžiga, dolgo uskladiščeno gorivo tudi ni več enako kakovostno kot pravkar kupljeno, kar vidimo že pri navadni kosilnici, če jo polnimo s postanim gorivom, poroča 24ur.com. "Kosilnica se noče zagnati, ker gorivo izgubi vse lastnosti, potrebne za delovanje motorja, recimo vnetljivost, oktansko število se spremeni. Neustrezna embalaža se topi in tvori reakcijo, ki vpliva na učinke goriva," pa dodajajo na AMZS.

Poleg tega pa slabo skladiščenje lahko pomeni tveganje za vnos smeti v tank – in strošek, ki ga boste imeli v tem primeru s servisom, bo tako lahko večji od vašega prihranek pri nakupu goriva.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol