4. 11. 2020, 18:56

Slovenci v samo štirih dneh zbrali dovolj denarja, da Vid in Vanja ostajata v svoji hiši: "Jočem od sreče in ganjenosti!"

Facebook Vanja Ropič
Slovenci v samo štirih dneh zbrali dovolj denarja, da Vid in Vanja ostajata v svoji hiši: "Jočem od sreče in ganjenosti!" (foto: Facebook Vanja Ropič)

Še enkrat se je pokazalo, da Slovenci ob tragičnih zgodbah ne ostanemo ravnodušni. Vanja Ropič in njen sin Vid Knehtl sta skoraj ostala brez hiše, a po pozivu na pomoč sta v samo štirih dneh zbrala dovolj denarja, da se jima ne bo treba izseliti.

Vanja je svojo srečo delila tudi na Facebooku, njen zapis objavljamo v celoti:

"Tone Pavček je bil res VELIK ČLOVEK, zato Vam ob njegovih besedah z Vidom sporočava, da ste zbrali dovolj denarja za najino hiško. 
Jočem. Od sreče, ganjenosti in preplavlja me hvaležnost. Iskreno? Nekaterim izmed občutkov sploh ne poznam imena. HVALA OD SRCA.
Točen znesek še seveda ni znan, predlagam pa sledeče. Večino akcij sem dogovorila veliko pred začetkom. Tako bodo prispevki še v medijih ta in naslednji teden. Tudi tukaj na FB potekajo razne licitacije in dobrodelne akcije, v javnih ter zaprtih skupinah, ki ste jih organizirali VI, večino vas osebno sploh ne poznam in to je zame neprecenljivo. HVALA
Prav tako bodo še aktivne SMS donacije na 1919 z besedo VIDU5, saj so bile pogodbe podpisane prej in sama si niti v sanjah nisem mogla predstavljati, da se bo denar za hiško zbral v le štirih dneh in pol. Vse, kar bo pricurljalo še na račun Društva prijateljev mladine Maribor za Vida, bo namenjeno Vidu in njegovim potrebam za kvalitetnejše življenje. Odkup hiše je rešitev golega preživetja. Vid potrebuje kvalitetnejše pogoje za življenje, predvsem kopalnico, ki bo varna in mogoče tudi svojo, malo večjo sobo. Zelo prav bi prišla preureditev hiše za potrebe odraslega "vozičkarja".
Vse, kar se bo še dogajalo, tudi končni znesek, sproti spremljajte na strani Dobrodelna akcija - Vid in Vanja zbirava za odkup hiške. Objavljala bom ažurno. HVALA"

Njuna zgodba, ki jo je Vanja zapisala na Facebooku ob začetku akcije

"Na vas se obračam Vanja Ropič, stara 46 let, s sinom Vidom, ki jih ima 16 in je otrok s posebnimi potrebami. Živiva v majhni hiški na mirni lokaciji na obrobju Ptuja. Hiša, v kateri živiva sama, je bila prodana na drugi dražbi, kupila jo je banka upnica. Ta banka nama prihaja naproti s ceno odkupa hiše, po kateri so jo kupili na II. dražbi, kar znaša 36.700 EUR. Znesek, ki je za naju nedosegljiv.

Tukaj se obračava na Vas s prošnjo, da nama po svojih močeh pomagate zbrati denar za odkup najine hiške.

Pred 17 leti, ko sem bila noseča, sva hišo s hipotekarnim kreditom kupila z nekdanjim možem ter jo delno obnovila, še vedno pa je neprilagojena invalidu, sploh kopalnica. Junija 2004 se je rodil Vid, ki je pri porodu utrpel poškodbo možganov, diagnosticirano ima cerebralno paralizo in epilepsijo. Vid je popolnoma odvisen od tuje pomoči, saj je v plenicah, ne hodi in ne govori.

Potrebuje 24-urno nego in skrb. Zaradi tega sem pustila službo, pred tem sem delala kot učiteljica na osnovni šoli. Prejemam nadomestilo za izgubljen dohodek od CSD Ptuj v višini 560 EUR, to je moje plačilo za 24-urno skrb za sina. Vid prejema še 200 EUR dodatka za nego. Vsa leta sem izvajala terapije z Vidom po sistemu »mama terapevt« v skladu z navodili priznane poliklinike iz Zagreba, kamor sva (seveda samoplačniško) mesečno hodila po strokovne napotke, ravno iz razloga, ker nisem imela denarja za drage dnevne samoplačniške terapije, zdravstvo pa terapij krije premalo.

Ob vsem tem je zmanjkalo denarja za plačevanje kredita, saj je nekdanji mož (vmes sva se razšla) ostal brez dela. Vsa leta sem delala, a stvari, ki se ne plačajo, vsaj ne z denarjem. Moj namen nikoli ni bil ostati dolžna karkoli in komurkoli, saj me je to zelo težilo, vendar sem morala izbirati med sinovimi prepotrebnimi terapijami in pripomočki ter plačilom kredita. Izbrala sem seveda prvo. Z banko sem se dogovarjala o možnosti najema te hiše. To možnost je banka zavrnila, ponudili so odkup. 

Glede na Vidovo zdravstveno stanje bi bila izselitev zanj res velik stres, vsekakor bi bilo povsem prekinjeno njegovo spanje, kajti spi le v popolni tišini, kar je tukaj možno, hiša je namreč na mirni lokaciji. Tudi drugače Vid težko sprejema spremembe, zraven tega se pravzaprav nimava kam preseliti. Banka nama prihaja naproti z odnosom, ki je resnično prijazen in srčen, ter zneskom, saj nama ponuja hišo v odkup za 36.700 EUR (cena hiše na II. dražbi), kajti cenilna vrednost hiše je 72.000 EUR.

Ker verjameva v srčnost ljudi, se obračava na VAS in VAS prosiva, da pomagate po svojih močeh. Situacija je za naju precej težka in ne vidim drugega izhoda. VI ste najina zadnja možnost in najino upanje.

Iskrena hvala za vsako vašo delitev tega zapisa, vsako vaše posredovanje prijateljem in donirana sredstva.

Donacije so možne na naslednja dva načina:

S POSLANIM SPOROČILOM:
vidu5 na 1919

DONACIJE NA RAČUN:
Nova KBM: 04173-000 0753108, s pripisom: VIDU
SKLIC: SI00 15062004
BIC koda: KBMASI2X
Društvo prijateljev mladine Maribor
Razlagova ulica 16
2000 MARIBOR

HVALA. Pozdrav in vse dobro vam želiva! Vanja z Vidom"

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.