14. 3. 2021, 16:19 | Vir: STA

Slovenija: 365 dni epidemije v številkah

profimedia

Dobro leto potem, ko je bil v Sloveniji potrjen prvi primer okužbe z novim koronavirusom, in skoraj natanko leto dni po prvi razglasitvi epidemije covida-19 je število potrjenih okužb preseglo 200.000. Kot kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je bilo doslej zabeleženih 200.375 okužb, nekoliko več pri ženskah kot pri moških.

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom je bil v Sloveniji potrjen 4. marca lani, osem dni kasneje, ko se je število okuženih povzpelo na skoraj sto, je Slovenija razglasila epidemijo covida-19. Od takrat je bila država 60 odstotkov časa v razglašeni epidemiji, ki jo spremljajo omejitveni ukrepi.

Prvi covidni bolnik je v Sloveniji umrl lani prav na današnji dan, skupaj pa je prvi, spomladanski val epidemije terjal 109 življenj. Z izboljšanjem razmer je bila konec maja lani epidemija preklicana, a je jeseni sledil veliko hujši drugi val. Epidemija je bila znova razglašena 19. oktobra, nato pa se je podaljševala. Ta teden se je vlada odločila še za 30-dnevno podaljšanje, ki bo veljalo od 18. aprila.

Ocenjuje se, da se je v prvem epidemičnem valu okužil približno vsak stoti prebivalec, torej okoli 20.000 ljudi, na vrhuncu prvega vala je bil kužen vsak 300. prebivalec. V jesensko-zimskem valu pa se je po ocenah okužila približno tretjina prebivalstva oz. štirikrat toliko, kot je bilo potrjenih primerov.

Razmere so bile najhujše v novembru, decembru in januarju, ko je zdravljenje v bolnišnicah na posamezen dan potrebovalo tudi več kot 1200 covidnih bolnikov, na vrhuncu epidemije celo več kot 1300, dnevno pa je umrlo več kot 40, 50 in celo več kot 60 bolnikov s covidom-19.

Po današnjih podatkih je v bolnišnicah 438 bolnikov s covidom-19, skupaj je bilo doslej hospitaliziranih več kot 14.000 bolnikov s covidom-19. Umrlo je še pet covidnih bolnikov.

Število trenutno aktivnih primerov na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ocenjujejo na 10.272. Skupaj pa je v Sloveniji doslej umrlo več kot 4200 ljudi, ki so se v 28 dneh pred smrtjo okužili z novim koronavirusom. Večinoma je šlo za starejše ljudi, a so med umrlimi tudi mlajši od 40 let, umrla je tudi nosečnica.

Kot je 11. marca ocenil direktor NIJZ Milan Krek, smo še "globoko v epidemiji", trend pa se kljub nekoliko boljšim rezultatom v zadnjih dneh še ni obrnil. Opozoril je, da na svetovni ravni število okužb raste, podobno se dogaja tudi v Evropi, predvsem zaradi novih različic koronavirusa, tako da počasi drsimo v nov epidemični val.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord