25. 11. 2019, 10:48 | Vir: STA

Slovenija aktivno v mednarodni boj proti podnebnim spremembam

profimedia

Slovenija kot zelena država, bogata z naravnimi viri in biotsko raznovrstnostjo, se zaveda pomena boja proti podnebnim spremembam. "Zato sta učinkovit multilateralizem in okoljska diplomacija pomemben del naše zunanjepolitične strategije," je v uvodu v Slovenske razvojne dneve poudaril zunanji minister Miro Cerar.

Cerar je na Slovenskih razvojnih dnevih danes v Ljubljani podčrtal pomen humanitarnosti, prostovoljstva in sodelovanja.

"Bogate države so tiste, ki znajo videti in vključiti ranljive skupine," je dejal. Teme, ki še posebej pomembno vplivajo na ranljive skupine, naslavljajo razvojni dnevi; tokratni se v soorganizaciji zunanjega in okoljskega ministrstva posvečajo okoljskim temam.

Požari, tanjšanje ledu, suše, tajfuni, močna deževja in drugi vremenski pojavi prizadenejo vse in presegajo meje nacionalnih držav, je izpostavil Cerar. Zato pa tudi zahtevajo mednarodno sodelovanje.

"Podnebni pojavi so tudi streznitev za vse nas. Da zavemo pomena zagotavljanja trajnostnega razvoja in ohranjanja visoke stopnje kakovosti življenja tudi za naše otroke," je dodal.

Izpostavil je številne mednarodne aktivnosti Slovenije na tem področju, kot so ponovna oživitev Zelene skupine šestih manjših držav, ki promovirajo zelene politike, promocija trajnostnega upravljanja z vodo kot naravnim virom v ZN ter razglasitev svetovnega dneva čebel. Slovenija bo pomemben pomen v času predsedovanja Svetu EU dala krožnemu gospodarstvu, je napovedal.

Dvig 4 stopinj pomeni pekel na Zemlji

Okoljski minister Simon Zajc je medtem poudaril, da je človek s svojo dejavnostjo "absolutno" pospešil podnebne spremembe. Če ne bomo ukrepali, se bo do konca stoletja povprečna temperatura ozračja dvignila za štiri stopinje Celzija.

"Nazadnje ko je bila povprečna temperatura šest stopinj Celzija nižja, smo imeli v Evropi ledeno dobo. Lahko si predstavljamo, kaj bo, če bo za štiri stopinje porasla," je opozoril.

Zajc se je strinjal s Cerarjem, da podnebne spremembe ne poznajo meja, zato jih moramo naslavljati z mednarodnim sodelovanjem. Ob tem je poudaril, da ni pravično, da države v razvoju plačujejo večji davek podnebnih sprememb kot razvite. Še posebej zato, ker so v zgodovini in še sedaj večinoma prispevajo k izpustom toplogrednih plinov manj od razvitih.

Odgovornost za ukrepanje razvitih mora biti premo sorazmerna dejstvu, da so te države najbolj pospešile podnebne spremembe. "V tej luči me skrbi, da so ZDA začele izstop iz pariškega sporazuma," je dejal Zajc. Spomnil je tudi na dejstvo, da je Kitajska v zadnjih treh letih porabila več cementa kot ZDA v celotnem prejšnjem stoletju.

Politična usklajenost za ogljično nevtralnost

V Sloveniji smo v zaključnih fazah priprave zakona o podnebni politiki. Po opravljeni javni obravnavi je ta namenjen v medresorsko usklajevanje in nato v parlament. "Vse politične stranke se bodo morale predeliti, ali smo zato, da Slovenija postane ogljično nevtralna do sredine stoletja," je pomen tega zakona izpostavil Zajc.

Ob tem zakonu bodo v prihodnjih mesecih pripravljeni še dolgoročna podnebna strategija, nacionalni energetski in podnebni načrt ter energetski koncept. Vsi ti dokumenti "bodo pokazali, v kakšno smer smo se kot družba pripravljeni usmeriti," je spomnil. "Ne bo lahko," je še posvaril in dodal, da bodo morale korenite spremembe doseči tudi naše najbolj enostavne vsakodnevne navade.

Direktor platforme Sloga Albin Keuc je spomnil, da Slovenija ne drži obljube, dane na mednarodni ravni, da bo za uradno razvojno pomoč namenila 0,33 odstotka bruto nacionalnega dohodka letno. Medtem ko za uradno razvojno pomoč trenutno namenjamo okoli 70 milijonov evrov letno, bi morali ta znesek povečati na 240 milijonov evrov. A proračunski načrti za leto 2020 in 2021 ne kažejo na spremembo v tej smeri, je opozoril.

Spomnil je tudi na pomen medgeneracijske solidarnosti, ki močno zaznamuje vprašanje trajnostnega razvoja.

"Ne smemo porabiti virov tistim, ki prihajajo za nami," je dejal.

Pozval je tudi k ohranjanju vitalne civilnodružbene scene, ki s svojimi razpravami zagotavlja, da ne obstanemo na mestu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord