18. 6. 2018, 16:00 | Vir: STA

Slovenija bo Hrvaško zaradi neupoštevanja arbitraže tožila na sodišču v Luksemburgu

profimedia

Predsednik vlade Miro Cerar je danes povedal, da bo vlada v četrtek sprejela odločitev o tožbi Hrvaške pred Sodiščem EU v Luksemburgu zaradi nespoštovanja prava EU v povezavi z neuresničevanjem arbitražne sodbe. Kot je dodal, je koalicija o tem enotna, v sredo pa bo sklical vodje vseh parlamentarnih strank in jih obvestil o vložitvi tožbe.

Ob tem je Cerar izrazil razočaranje nad ravnanjem Bruslja, od koder so danes sporočili, da Evropska komisija ne bo podala mnenja v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški ter da naj državi poiščeta rešitev, komisija pa je še naprej pripravljena posredovati.

"Molk Evropske komisije me zelo skrbi, na ta način komisija ne izvršuje svoje dolžnosti", saj je varuhinja pogodb, je opozoril slovenski premier. "To je zelo nevaren precedens za prihodnost EU. To niso enostavne zadeve, zadevajo tudi območje schengena," je poudaril na novinarski konferenci.

Cerar je povedal, da bo tožba zagotovo vložena do sredine julija. Ob tem je poudaril, da bo vlada odločitev sprejela že v četrtek, vložitev tožbe pa bo nato le še stvar izvedbe.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.