9. 6. 2023, 15:03 | Promocijska objava

Slovenija bo na svetovno prvenstvo v Italijo poslala tri zmagovalce latte arta

promocijska fotografija

Na akademiji Lags Certification Point se je odvilo tekmovanje Slovenia LAGS Battle 2023. Tekmovalci iz vse Slovenije so navdušili s strokovnostjo, kreativnostjo in pripravljenostjo slediti najvišjim standardom priprave kave.

»Razumevanje kavne ekstrakcije, priprava mlečne kreme, različne tehnike ulivanja in razumevanje različnih oblik lončkov so bili ključni dejavniki, ki so odločali o prednostih in slabostih tekmovalcev,« pravi barista Barcaffè Aleš Gorenc, nekdanji državni prvak v pripravi kave za bariste in letošnji strokovni sodnik na tekmovanju Slovenia LAGS Battle 2023. Poleg njega sta žirijo sestavljala tudi baristka Barcaffè Renata Kočevar, trenerka LAGS in državna prvakinja 2019 v kategoriji črni lonček ter certificiran trener LAGS in imetnik diplome SCA Toni Matas.

Sistem stopenj umetnosti risanja z mlečno peno Latte Art Grading System (LAGS) prinaša sklop kvalifikacij za ocenjevanje tehničnih spretnosti ter ustvarjalnosti baristov in baristk oziroma oseb, ki strežejo v kavarnah, na področju umetnosti risanja z mlečno peno. Sistem temelji na petih stopnjah, ki so označene z različnimi barvami, kot je prikazano v barvni shemi sistema teh stopenj: od bele, oranžne, zelene, rdeče do črne. Na Slovenia LAGS Battle 2023 so se tekmovalci lahko usposobili v štirih stopnjah umetnosti risanja z mlečno peno: od osnovnega usposabljanja z uvodom v ocenjevanje umetnosti risanja z mlečno peno (za belo in oranžno stopnjo), do nadaljevalnega usposabljanja (za zeleno in rdečo stopnjo) in naprednega usposabljanja za črno stopnjo.

Zmagovalci navdušili s strokovnostjo, kreativnostjo in pripravljenostjo slediti najvišji standardom pri pripravi kave

Vsaka stopnja ustreza posameznim spretnostim, ki jih mora barist tako imeti kot znati pokazati na tekmovanju in prav vsak od zmagovalcev je žirijo prepričal s svojimi edinstvenimi sposobnostmi. Na najvišji stopnji v kategoriji črni lonček je prvo mesto zasedel Nejc Knez, ki je žirijo prepričal s tem, da je s svojo izredno pripravljenostjo in spretnostjo dosegel prav vse elemente najvišje zahtevane stopnje. Zmagovalec rdečega lončka Jernej Bratun se je po dolgem premoru vrnil v svet latte arta ter navdušil tako s spretnostjo kot hitrostjo. Zmagovalka zelenega lončka je Irena Kamenič,  ta je navdušila s svojo umirjenostjo ter posebno tehniko in znanjem, ki ga ta stopnja zahteva. 

Zmagovalci prejmejo številne nagrade, prav tako pa kritje stroškov poti in nastanitve za svetovno prvenstvo, ki bo oktobra potekalo v državi espressa Italiji. Iz Barcaffè, ki je organizator edinega tekmovanja LAGS pri nas, je vodja kategorije espresso Maja Primožič sporočila, da je letošnje tekmovanje bilo pravo doživetje za ljubitelje kave, saj so prav vsi tekmovalci »imeli edinstven slog risanja vzorcev na peno kave, prav tako so se izkazali v izjemni natačnosti in vztrajnosti,« ki jo prav na Barcaffè v svojih kampanjah že dlje časa poudarjajo.

Žirija je izpostavila, da sta na tekmovanju izredno pomembni pripravljenost, saj, kot pravijo, vaja dela mojstra, in spretnost izvedbe. Namreč, pogosto, ko morajo prav dlani biti najbolj zbrane, prevlada trema, ki je je pri dobri pripravljenosti bistveno manj.