23. 9. 2021, 10:26 | Vir: STA

Slovenija dobiva nove Michelinove zvezdice

Daniel Novakovič/STA

Svetovno znani kulinarični vodnik Michelin bo danes drugič razglasil prejemnike nagrad, tudi najbolj zaželenih zvezdic, v Sloveniji. Prihaja namreč nova izdaja vodnika Michelin Guide Slovenia za leto 2021.

Michelinove zvezdice so na slovenskem nebu prvič zasijale lani, potem ko so si slovenski gostinci in turistični delavci že leta prizadevali, da bi rdeča biblija prišla tudi k nam. Z izplenom prvega ocenjevanja je lahko bila država zelo zadovoljna.

Hiša Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš se je tako lahko leto dni kot prva restavracija v regiji ponašala z dvema Michelinovima zvezdicama. Po eno zvezdico so prejele Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem, Dam z Urošem Fakučom, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom, Atelje z Jorgom Zupanom in Vila Podvin z Urošem Štefelinom.

Vendar zvezdice niso edina nagrada, ki jo podeljuje Michelin. Devet restavracij je tako lani prejelo nagrado Bib Gourmand za izredno kulinariko po dostopnih cenah, v vodnik pa se je uvrstilo še 37 restavracij z znakom krožnik (plate). Gre za restavracije, ki jih Michelinovi inšpektorji priporočajo za dober obrok zaradi svežih sestavin ter skrbne priprave. Šest restavracij in kuharskih mojstrov pa je prejelo še posebno trajnostno nagrado.

Kdo bo nagrade prejel letos, pri Michelinu še skrbno skrivajo. Objavo, ki bo razkrila, kdo je mednarodne inšpektorje najbolj navdušil tokrat, je moč pričakovati v dopoldanskem času.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ