13. 8. 2020, 13:16 | Vir: STA

Slovenija in ZDA podpisali izjavo o varnosti omrežij 5G

Anže Malovrh/STA

Slovenski zunanji minister Anže Logar in ameriški državni sekretar Mike Pompeo sta danes na Bledu podpisala izjavo o varnosti omrežij 5G. Kot so ob podpisu izjave poudarili na zunanjem ministrstvu (MZZ), je podpis potrditev slovenskih prizadevanj za okrepitev kibernetske varnosti države v zadnjih letih.

Po navedbah ministrstva se Slovenija in ZDA strinjata, da vzpostavitev dinamičnega in odpornega ekosistema 5G terja temeljito oceno dobaviteljev in dobavnih verig ter dosledno upoštevanje načel vladavine prava, varnostnega okolja, etičnih praks in skladnosti dobaviteljev z varnostnimi standardi in najboljšimi praksami.

Kot je MZZ še zapisal v sporočilu za javnost, izjava dokazuje, kako velik pomen državi pripisujeta izpolnitvi zavez, ki so jih decembra 2019 v Londonski deklaraciji zveze Nato sprejeli vodje držav in vlad zavezniških držav in se zavzeli za zagotavljanje varnosti medsebojnih komunikacij, tudi tehnologije 5G, ki morajo temeljiti na varnih in odpornih sistemih. Podpis skupne izjave je tudi v skladu s trenutnimi prizadevanji v okviru Evropske unije, navajajo.

Današnji podpis je po navedbah ministrstva potrditev slovenskih prizadevanj za okrepitev kibernetske varnosti države v zadnjih letih. Kot so pojasnili, je kibernetska varnost poudarjena v resoluciji o strategiji nacionalne varnosti iz leta 2019, omenjena pa je tudi v januarja 2020 objavljeni Beli knjigi o obrambi. Poteka tudi zaključna faza vključevanja Slovenije v Natov center odličnosti za kibernetsko obrambo v Talinu.

Izjava o varnosti pri vzpostavljanju telekomunikacijskih omrežij nove generacije je uperjena predvsem proti kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu Huawei, ki da s svojo tehnologijo vohuni za Kitajsko.

V Huaweiju sicer vse obtožbe zanikajo in opozarjajo, da Washington ni ponudil še nobenih dokazov. Slovensko vlado so tudi pozvali k pogovorom in podpisu sporazuma o neprisluškovanju, s katerim bi zagotovili, da ne bo dopustil uporabe svoje tehnologije za nadzor. A zaenkrat se vlada na ta poziv še ni odzvala.

Pompeo je izjavo podpisal v okviru svojega obiska v Sloveniji, v okviru katerega se je poleg z gostiteljem Logarjem sešel s premierjem Janezom Janšo, zdaj pa ima na programu še kosilo s predsednikom republike Borutom Pahorjem.

Slovenija je ena od postaj na turneji ameriškega državnega sekretarja po Srednji in Vzhodni Evropi, namenjeni predvsem krepitvi zavezništev v ameriškem "spopadanju" s Kitajsko v kibernetskem prostoru. Pompeo je v okviru turneje že obiskal Češko, šel pa naj bi tudi še v Avstrijo in na Poljsko.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.