17. 12. 2020, 06:00 | Vir: STA

Slovenija oktobra z enim največjih padcev gradbenih del v EU

Tamino Petelinšek/STA

Obseg gradbenih del v območju z evrom in v celotni EU se je oktobra povečal, na mesečni ravni je bila rast 0,5- oz. 0,9-odstotna. V medletni primerjavi pa je bil padec 1,4- oz. 1,2-odstoten. Slovenija je na mesečni ravni zabeležila enega največjih padcev v panogi, izhaja iz danes objavljenih podatkov evropskega statističnega urada Eurostat.

Oktobra se je v primerjavi z septembrom v območju z evrom obseg del pri gradnji stavb okrepil za 1,1 odstotka, obseg del na gradbenih inženirskih objektih pa se je znižal 1,5 odstotka. V EU se je gradnja stavb okrepila za 1,6 odstotka, gradbenih inženirskih objektov pa se je znižala za 1,3 odstotka.

Med državami, za katere je imel Eurostat podatke, so največjo mesečno rast gradbenih del zabeležile Poljska (+1,8 odstotka), Francija (+1,7 odstotka) in Nemčija (+1,6 odstotka). Največje padce so na drugi strani beležile Slovaška (-5,2 odstotka), Slovenija (-2,2 odstotka) in Češka (-1,7 odstotka).

Na letni ravni je v območju z evrom gradnja stavb upadla za 1,5 odstotka, obseg del na gradbenih inženirskih objektih pa je bil manjši za 0,3 odstotka. V EU se je obseg gradnje stavb zmanjšal za 1,3 odstotka in obseg del na gradbenih inženirskih objektih za 0,9 odstotka.

Največje padce obsega gradbenih del so v medletni primerjavi zabeležile Slovaška (-23 odstotka), Madžarska (-16,2 odstotka) in Španija (-11,6 odstotka). Največji obseg rasti pa so imele Romunija (+21 odstotkov), Nemčija (+3,4 odstotka) in Nizozemska (+0,4 odstotka).

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec