P.M. | 3. 8. 2023, 07:00

Slovenci ne bi niti mravlje pohodili: spet smo dokazali, da nas je dobro imeti za sosede

Profimedia/fotomontaža

Slovenija se je tudi letos uvrstila zelo visoko na lestvici najbolj varnih in miroljubnih držav na svetu, a je tokrat prišlo do preobrata.

Inštitut za ekonomijo in mir je v svojem poročilu Global Peace Report 2023 Slovenijo uvrstil med deset držav z najvišjo stopnjo varnosti/miru na svetu, naša država pa je letos pristala na osmem mestu.

Globalni mirovni indeks (angl. Global Peace Index oziroma GPI) pokriva 99,7 odstotka svetovnega prebivalstva z uporabo 23 kvalitativnih in kvantitativnih kazalnikov iz zaupanja vrednih virov in meri stanje miru na treh področjih: raven družbene varnosti in zaščite, obseg stalnih domačih in mednarodnih konfliktov in stopnja militarizacije. Med desetimi kazalci, ki jih upravlja pri merjenju, so tudi terorizem in politična nestabilnost v neki državi ter raven policistov in uradnikov za notranjo varnost.

Na prvo mesto po globalnem indeksu miru se je uvrstila Islandija, ki tako ostaja najmirnejša država na svetu, s tem pa ohranja vodilni položaj vse od leta 2008.

Na drugem mestu po ocenjeni stopnji varnosti/miru je Danska, na tretjem pa Irska

Katere so še druge države z najvišjo stopnjo varnosti/miru na svetu? 4. Nova Zelandija, 5. Avstrija, 6. Singapur, 7. Portugalska, 8. Slovenija. 9. Japonska in 10. Švica. 

Profimedia

"Slovenija z globalnim indeksom miru 1,32 si je osmo mesto med najbolj miroljubnimi državami na svetu zagotovila s socialno stabilnostjo države, dobro delujočimi institucijami in osredotočenostjo na varstvo okolja, kar ključno prispeva k njeni miroljubni družbi," so zapisali ma inštitutu.

Čeprav se je naša država na tej lestvici tudi letos uvrstila zelo visoko, smo na njej za dve mesti nižje, kot smo bili lani. Lani smo se namreč uvrstili na šesto mesto. Kljub temu pa še vedno lahko rečemo, da smo vsaj tokrat pristali pred Švico.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol