11. 3. 2020, 13:17 | Vir: STA

Slovenija: ukrepi za omejevanje koronavirusa se bodo zaostrili

STA

Število potrjenih okužb z novim koronoavirusom v Sloveniji je naraslo na 47. Okužbo so po besedah ministra za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleša Šabedra potrdili tudi na ginekološki kliniki UKC Ljubljana, zato so tam sprejeli ostre omejevalne ukrepe. Pristojni načrtujejo tudi kontrolne točke na meji z Italijo.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Šabeder, je v ljubljanski regiji potrjenih 27 primerov, 12 na Dolenjskem in Beli krajini, po trije na Štajerskem in Primorskem in dva v Murski Soboti. 

Vlada je na družbenem omrežju Twitter sporočila, da so okužbo z novim koronavirusom do 14. ure potrdili pri 57 osebah. Testirali so 2270 oseb. Še pred dvema urama je bilo deset potrjenih primerov manj. Od torka zvečer je število potrjenih primerov okužbe naraslo za 23, kar je statistično največji dnevni prirast novookuženih pri nas doslej.

Beležijo tudi več posebnih situacij. Med drugim bo zaradi okužbe ene od učiteljic v OŠ Frana Albrehta v Kamniku ta šola 14 dni zaprta.

Nove okužbe so zaznali tudi v UKC Ljubljana, več primerov na ginekološki kliniki in enega na stomatološki, preverjajo pa tudi morebitno okužbo na nevrologiji.

Na ginekološki kliniki so sprejeli ostre omejevalne ukrepe: zapre se Leonišče z izjemno ene ambulante za zdrave nosečnice, prepovedana bo prisotnost očetov pri porodu in vsi obiski. Odpovedali bodo vse nenujne in samoplačniške preglede. V zmanjšanem obsegu deluje tudi stomatološka klinika.

Poleg tega se bodo začasno zaustavili vsi preventivi programi, ki jih izvajajo v zdravstvenem sistemu, zdravstveni kader pa bodo razporedili tja, kjer ga primanjkuje, je še pojasnil minister.

Direktorica NIJZ Nina Pirnat pa je potrdila da so eno okužbo potrdili tudi med varovanci doma starejših občanov v Metliki.

Pojasnila je, da sledijo vsem prvim vnosom okužbe, da pa že beležijo tudi sekundarne, terciarne in kvartarne primere, ko so si ljudje okužbo podajali med seboj.

Glede možnosti širjenja okužbe v osnovni šoli je dejala, da so ocenili, da je nizka, a so kljub temu epidemiologi izdali navodila za izrazito preventivno ravnanje. Za tiste, ki so bili v stiku z bolnikom, velja omejitev gibanja, naj bodo doma, se ne družijo, ne spijo v isti sobi s sorojenci. Otroci, ki imajo kakršne koli znake okužbe, naj se izogibajo stikov s starejšimi oz. tistimi, ki imajo motnje imunskega sistema oz. so bolj šibki ali ranljivi, je dodala.

Glede ukrepov na meji z Italijo je Šebeder dejal, da meje za zdaj ne zapirajo, pač pa pripravljajo ukrepe, na podlagi katerih bodo začeli izvajati smiseln in izvedljiv nadzor nad zdravstvenim stanjem potnikov. Napovedal je, da bo na mejni črti šest kontrolnih točk, in sicer na mejnih prehodih Rateče, Robič, Škofije, Vrtojba, Fernetiči in Krvavi potok. Vse ostale poti pa bodo zaprli, je dejal Šabeder.

Od danes je sicer za koordinacijo izvajanja ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa zadolžen poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Kot je povedal, bo delo reorganiziral. "Prešli bomo na neko vrsto štabnega vodenja. Z delom podskupin bomo reševali nekatere zagate," je pojasnil in dodal, da bo štab delo v operativni sestavi začel v četrtek. Pri tem pa računa na pomoč podpornih skupin, predvsem strokovnjakov s področja zdravstva.

Hkrati je izpostavil, da ne gre za izredne razmere, da niti še niso aktivirali državnega načrta.

Šabeder je danes še pojasnil, da bodo gospodinjstva letake s potrebnimi informacijami dobila predvidoma do konca tedna. Izvedli pa so tudi že naročilo skupaj milijona in pol zaščitnih mask, in sicer dveh različnih tipov.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ