20. 3. 2022, 22:07 | Vir: STA

Slovenija v Kijev pošilja svoje diplomate

Janez Janša v Kijevu na obisku pri Volodimirju Zelenskem.

Profimedia

Po besedah slovenskega premierja odhajajo prostovoljno.

Slovenski premier Janez Janša je preko Twitterja napovedal, da bo Slovenija naslednji teden nazaj v Kijev poslala svojega diplomatskega predstavnika z ekipo. Po Janševih besedah so vsi, ki bodo napoteni v Kijev, prostovoljci. Dodal je tudi, da si Slovenija prizadeva, da bi svojega predstavnika v ukrajinsko prestolnico vrnila tudi EU. "Ukrajina potrebuje tudi neposredno diplomatsko podporo, da čim prej pride do prekinitve agresije in miru," je še tvitnil Janša.

Slovenski veleposlanik v Kijevu Tomaž Mencin se je s slovenskim osebjem iz Kijeva umaknil ob ruskem napadu na Ukrajino, tako da so prostori veleposlaništva trenutno prazni. Predsednik vlade je že pred dnevi za RTV pojasnil, da je bil vrnitev diplomatskega predstavnika EU prvi predlog po vrnitvi trojice premierjev članic EU, ki so v tem tednu obiskali Kijev - poleg Janše sta bila to še poljski in češki premier Mateusz Morawiecki in Petr Fiala. V ukrajinski prestolnici sta po Janševih besedah trenutno le veleposlanika Poljske in Vatikana.

"Diplomacijo imamo zato, da rešuje situacijo, da da možnost pogajanjem v času, ko potekajo spopadi, nimamo je za bankete," je takrat med drugim pripomnil Janša.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord