10. 3. 2022, 15:24 | Vir: STA

Slovenija zaenkrat ne bo omejila števila ukrajinskih beguncev

Vladni sklep ne določa števila oseb, ki jim bo Slovenija nudila začasno zaščito.

Profimedia

Z današnjim dnem je vstopil v veljavo sklep o uvedbi začasne zaščite za razseljene osebe, s katerim je vlada aktivirala istoimenski zakon. Ta ne navaja števila beguncev, ki jim je Slovenija pripravljena nuditi začasno zaščito, saj njihovega števila ni mogoče oceniti.

Število oseb tako trenutno ni omejeno, so za STA pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve. Po navedbah ministrstva je trenutno velika večina državljanov Ukrajine nastanjenih na zasebnih naslovih, to pa se bo predvidoma v prihodnjih dneh spremenilo. Pričakovano je, da se bodo povečevale tudi sprejemne kapacitete.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, vladni sklep ne določa števila oseb, ki jim bo Slovenija nudila začasno zaščito, ker je trenutno nemogoče oceniti njihovo število in oceniti sprejemne zmogljivosti. Točnega števila oseb tudi ni navedenega v izvedbenem sklepu Sveta EU, kljub temu, da direktiva o začasni zaščiti kot obvezno sestavino v tretjem odstavku 5. člena določa med drugim tudi podatke, prejete od držav članic o njihovih sprejemnih zmogljivosti. "Glede na navedeno trenutno število oseb, ki jim bo Republika Slovenija nudila začasno zaščito, ni omejeno," dodajajo na ministrstvu.

Vlada je s sredinim sklepom določila kategorije oseb, ki jim bo Slovenija nudila začasno zaščito, datum uvedbe in trajanje začasne zaščite ter pravila, ki se uporabljajo za te osebe po prenehanju začasne zaščite, izhaja iz vladnega sporočila. Kot določa sklep, se začasna zaščita uvede za osebe, ki so bile 24. februarja 2022 ali pozneje razseljene iz Ukrajine zaradi vojaške invazije ruskih oboroženih sil, ki se je začela na ta datum. Pri tem gre tako za državljane Ukrajine kot za osebe brez državljanstva in državljane tretjih držav, ki so bili v Ukrajini upravičeni do mednarodne zaščite ali druge enakovredne nacionalne zaščite, pa tudi tiste, ki so v Ukrajini prebivali na podlagi veljavnega dovoljenja za stalno prebivanje ter se ne morejo vrniti v svojo državo. Sklep zajema tudi družinske člane.

Začasna zaščita traja eno leto in se lahko podaljša še največ dvakrat po šest mesecev.

Vlada je tudi sprejela sklep, da se v delih prostorov uprave za zaščito in reševanje v Logatcu ustanovi nastanitveni center za nastanitev prosilcev in oseb s priznano začasno zaščito. V sredo se je iztekel poziv urada za oskrbo in integracijo migrantov, s katerim so želeli pridobiti informacijo o kandidatih, ki bi bili pripravljeni zagotoviti nastanitvene objekte za begunce iz Ukrajine. Prejeli so 200 vlog, ki pa jih še pregledujejo, zato bodo podrobnosti znane v prihodnjem tednu, so za STA pojasnili v uradu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord