2. 2. 2019, 13:42 | Vir: STA

Slovenija: Zaradi dežja in taljenja snega se reke že razlivajo, težave na Gorenjskem

profimedia

Zaradi kombinacije dežja, taljenja snega in ponekod zamrznjenih tal reke in manjši vodotoki v večjem delu države, predvsem v južni in osrednji Sloveniji, hitro naraščajo, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso). Zvečer pričakujejo tudi poplavljanje morja na najbolj izpostavljenih delih obale.

Za ta letni čas je takšna količina padavin sicer običajna, če bi šlo za sneg, za dež pa je še nekoliko zgodaj. Zato so tudi tako hitri porasti vodotokov, kot jih spremljamo trenutno, nekoliko neobičajni, pravijo na Arsu. V popoldanskem času naj bi se dež spet okrepil, za zdaj pa pojenjuje. Reke se ponekod že razlivajo ter bodo danes in v noči na nedeljo v večjem delu države še naraščale.

Ob jutranji plimi je morje doseglo višino okoli 20 centimetrov nad obalno črto in poplavilo izpostavljene dele obale. Zvečer lahko ponovno poplavi, vendar v manjšem obsegu.

Zaradi obilnih padavin v zadnjih 24 urah so se na zahodu Slovenije že močno povečali pretoki vodotokov. Sava Bohinjka in njeni pretoki se razlivajo, vendar bodo do popoldneva še postopno naraščali. Predvidoma bodo poplavljali v manjšem obsegu.

Danes bosta močneje naraščali reki Kolpa in Reka, ki se že razlivata v manjšem obsegu. Ob predvidenih intenzivnih lokalnih padavinah danes in v noči na nedeljo lahko reki poplavljata na izpostavljenih območjih.

Kot je za STA pojasnil namestnik poveljnika Civilne zaščite Ilirska Bistrica Luka Špilar, so razmere na njihovem območju za zdaj v mejah relativno pogostih poplav. V zgornjem delu doline reke Reke je glede na izdatne nevihtne linije v zadnjih urah večji porast vode, največja količina padavin je trenutno na območju vasi Kuteževo, Trpčane, Zabiče, Jablanica, Sušak ter Novokračine.

Gasilsko društvo je aktivirano zlasti zaradi preventivnega nameščanja protipoplavnih vreč, ekstremnih poplav objektov pa za zdaj niso obravnavali. Trenutno po navedbah Špilarja kaže na manjši premor s padavinami, še en večji val pa pričakujejo v prvem delu noči na nedeljo. Premor bi bil dobrodošel za ustalitev pretokov predvsem v zgornjem in tudi v srednjem delu toka Reke, nekoliko lažje bi tako tudi pričakali naslednje močnejše padavine, je pojasnil Špilar in še dodal, da je dogajanje težko napovedati.

Tudi na območju Bele krajine večjih težav zaradi vodotokov ne beležijo. Kot je povedal poveljnik civilne zaščite za Dolenjsko in Belo krajino Klemen Gorše, ljudje na tem območju znajo živeti z reko Kolpo, zato težav ni.

V zgornjem toku se razliva tudi reka Vipava, ki se bo sredi dneva in popoldne razlivala tudi dolvodno. V tem času bo hitreje narasla in se razlila Sava v srednjem toku.

Razlivanja rek so možna tudi drugod v zahodni, južni, osrednji in ponekod v vzhodni Sloveniji. Ob močnejših lokalnih nalivih v noči na nedeljo se lahko hitro razlijejo hudourniški vodotoki, še opozarjajo na Arsu. 

Prometne težave na Gorenjskem 

Vremenske razmere povzročajo preglavice na Gorenjskem. Na območju Bohinja so težave s pitno vodo, ponekod je zaradi vode, skal ali drevja na cesti oviran oz. zaprt promet. Zaradi visokega nivoja vode v Bohinjskem predoru ne vozijo avtovlaki med Podbrdom in Bohinjsko Bistrico, lokalni potniški vlaki pa vozijo nemoteno.

Zaradi podrtega drevja je zaprta cesta Kranj-Jezersko, kjer je v petek pihal močan veter. Cesta preko Jezerskega vrha bo zaprta predvidoma najmanj do nedelje, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Veliko vode je bilo na cesti v Kranjski Gori, zaradi vode na cesti je oviran tudi promet med Hrušico in Mojstrano, na cesti v Jelendol pa je oviran promet zaradi skal na cestišču. Zaradi poplavljenega podvoza pod gorenjsko avtocesto Radovljica-Nova vas je cesta zaprta, sporočajo s Policijske uprave Kranj.

Voznike obenem opozarjajo na zahtevne vozne razmere in spolzko cesto. Na cesti so lahko pesek, stoječa voda, kamenje, veje in druge ovire, tudi udarne jame, zato voznike pozivajo k previdni in strpni vožnji.

Prebivalce na območju Bohinja, ki se oskrbujejo s pitno vodo iz vodovodnih sistemov Bohinjska Bistrica, Voje, Nomenj, Nemški Rovt ter Bohinjska Češnjica, pristojni obveščajo, da je zaradi obilnih padavin povečana motnost na izviru, zato je vodo pred uživanjem potrebno prekuhati.

Policija opozarja tudi na veliko nevarnost proženja snežnih plazov v Gorenjskem sredogorju in visokogorju. Ljudi poziva, naj se ne izpostavljajo na teh območjih, ker ni varno, pač pa naj počakajo na umiritev razmer.

povzročajo preglavice na Gorenjskem. Na območju Bohinja so težave s pitno vodo, ponekod je zaradi vode, skal ali drevja na cesti oviran oz. zaprt promet. Zaradi visokega nivoja vode v Bohinjskem predoru ne vozijo avtovlaki med Podbrdom in Bohinjsko Bistrico, lokalni potniški vlaki pa vozijo nemoteno. 

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.