R. K. | 20. 2. 2023, 08:00

23-letni Rok, ki je po hudi nesreči postal hrom, potrebuje vašo pomoč

RTV/Posnetek zaslona

Pretresljiva zgodba mladega Žalčana, ki se mu je življenje čez noč obrnilo na glavo.

23-letni Rok Seidl iz Žalca je po hudi prometni nesreči pred šestimi leti postal tetraplegik. Ker je njegovo gibanje ovirano, je odvisen od kombiniranega vozila, a je to, ki ga imata z njegovo mamo, staro in dotrajano, zato tehničnega pregleda aprila več ne bo opravilo. Življenje bi mu zelo olajšalo novo vozilo, ki bi bilo prilagojeno invalidom, vendar to stane med 25.000 in 30.000 evri, česar pa si ne moreta privoščiti. 

Najhuje, ker ne more biti samostojen

Prometno nesrečo, ki mu je močno spremenila življenje, je Rok doživel 21. februarja 2017 blizu svojega doma. "Zapeljal sem s ceste, avto se je začel obračati," se spominja usodnega dneva. "Našli so me 20 metrov stran. Čutil sem samo hladen mraz na obrazu. Od zemlje, ker sem ležal na njej," je trenutke po nesreči opisal za oddajo Tednik. "Glavo sem lahko premikal, to je to," je dodal.

RTV/Posnetek zaslona

"Čutim celo telo do mezinca na nogi, ampak premikati ne morem nič," je med drugim povedal in dodal, da mu je najhuje, ker ne more biti samostojen. Pomoč namreč potrebuje skoraj pri vseh opravilih. Sam lahko upravlja le voziček in si umije zobe, ne more pa na primer piti, zato je popolnoma odvisen od drugih. Pomaga mu osebni asistent. Poleg tega čuti tudi grozne bolečine: "Koža peče, vsak dotik je boleč." 

Do vozila, ki ga potrebuje, mu lahko pomagate

Z minimalno plačo, ki jo prejema Rokova mama, in njegovimi prejemki si nakupa prilagojenega kombiniranega vozila ne moreta privoščiti. Da sta v stiski, so opazili tudi pri Rdečem križu Slovenije - območni enoti Žalec, kjer so sprožili akcijo zbiranja sredstev, ki bi jima olajšala nakup

Roku lahko pomagate z nakazilom na tekoči račun žalskega Rdečega križa na številko SI56 6100 0002 7180 620, sklic SI00 11, s pripisanim namenom: pomoč Roku.

Donirati je mogoče tudi z SMS-om s ključno besedo ZID5 na številko 1919. S tem boste za nakup prilagojenega vozila prispevali 5 evrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol