T. R. K. | 15. 5. 2024, 14:53

23-letni plenilec iz Celja na spletu nagovarjal 13 do 16 let stara dekleta: "Hotel je najine slike, ko sva ... "

Fotografija je simbolična.

Profimedia

23-letni plenilec iz Celja naj bi dekleta nagovarjal, da mu pošljejo intimne fotografije. 

Hana Jošt, dekle iz 2. letnika šolskega centra Celje, je nekega dne prek Snapchata prejela sporočilo od osebe, ki se je izdajala za njeno prijateljico, poroča RTV. "Naredil je lažni profil moje prijateljice in mi začel pisati, kakor da so ji izbrisali profil in da hoče najine slike, ko sva bili skupaj v fitnesu," opisuje situacijo.  

Zaradi načina pisanja je posumila, da v resnici to ni oseba, ki jo pozna, ampak prevarant. Imela je prav. 

Podobno taktiko je uporabil tudi pri prijateljici, ki pa prevare ni spregledala. Hana opisuje, da se namreč takrat s prijateljico nista veliko pogovarjali in je "zato padla na njegovo 'foro'".

23-letni predator iz Celja je na Instagramu in Snapchatu odprl 38 lažnih profilov, s katerimi je nagovarjal dekleta, stara od 13 do 16 let, naj mu pošljejo svoje intimne fotografije.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Na Sicertu obravnavali 98 primerov izsiljevanja z intimnimi posnetki

Milan Vogrinec, vodja oddelka za splošno kriminaliteto na Policijski upravi Celje, je ob tem za RTV izpostavil: "Podatke o oškodovanki je pridobil v nekaj gostinskih lokalih povsem po naključju od prijateljic ali sovrstnic, ki tega niso vedele. Posamezne profile pa je poiskal tudi na internetu na podlagi podatkov, ki jih objavljajo in so bili javno dostopni." 

Lani je policija sicer obravnavala 192 kaznivih dejanj prikazovanja, izdelave in posredovanja pornografskega gradiva mlajšim od 15 let. Na Sicertu so obravnavali 98 primerov izsiljevanja z intimnimi posnetki, s katerimi pa se ukvarjajo predvsem organizirane združbe, ki delujejo na računalnikih v državah Podsaharske Afrike, poroča RTV. 

Ob tem Tadej Hren z Nacionalnega centra za kibernetsko varnost SI-Cert za RTV izpostavlja: "Dejansko je teh primerov veliko več. Po neki grobi oceni bi rekel, da vsak dan na tak način napadejo tri Slovence."