26. 4. 2022, 17:58 | Vir: STA

Bodo v Sloveniji kmalu lahko volili tudi mladoletni?

Tamino Petelinšek/STA/fotomontaža

Združenje 40 nevladnih organizacij je na najverjetnejše bodoče koalicijske partnerje naslovila zanimivo pobudo. Kaj predlagajo?

Mreža za otrokove pravice je na Gibanje Svoboda, SD in Levico naslovila pobudo Postavimo otrokove pravice v središče slovenske politike in pozvala k upoštevanju rešitev za pereča področja otrokovih pravic v koalicijski pogodbi. Kot družba si želimo sprememb na bolje, še toliko bolj pa, da se posebna skrb nameni otrokom, so sporočili iz mreže.

Slovenija je država, za katero lahko rečemo, da ima relativno dobro urejeno področje varstva otrok in družine. A to še zdaleč ne pomeni, da do nespoštovanja in kršitev otrokovih pravic ne prihaja. Na vsak izgubljeni otroški potencial je treba opozoriti in ga preprečiti, so zapisali v sporočilu za javnost. Mreža za otrokove pravice, ki vključuje 40 nevladnih organizacij s področja otrokovih pravic in deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije, je za politične stranke oblikovala 26 predlogov na različnih področjih.

Tamino Petelinšek/STA

Kakšni so njihovi predlogi?

Kot prvo predlagajo, da država sprejme konsolidirano zakonodajo, na primer zakon o otrokovih pravicah, ki bi omogočala večjo seznanjenost s pravicami in obveznostmi vseh deležnikov. To bi omogočilo bistveno učinkovitejše uresničevanje in pravno varstvo otrokovih pravic, pa tudi spremljanje stopnje njihovega uresničevanja. Predlagajo vzpostavitev informacijske točke za otroke in starše, kjer se lahko seznanijo o svojih pravicah.

Med drugim predlagajo posodobitev obstoječe podatkovne baze, celovite zbirke podatkov o otrocih in področjih, vezanih na družinsko problematiko, vzpostavitev samostojne avtonomne institucije varuha otrokovih pravic, in sicer s posebnim zakonom, dodatna usposabljanja vseh strokovnih delavcev, ki delajo v sistemu zaščite otrok, oblikovanje in sprejem nacionalne strategije za participacijo otrok, ki bo jasno določala smernice ter odgovorne akterje za ureditev področja participacije otrok.

Bodo kmalu volili tudi mladoletni?

Politične stranke prav tako pozivajo, da v svoje in koalicijske programe vključijo uveljavitev volilne pravice s 16. leti, z nujno dopolnitvijo ustave in relevantne zakonodaje ter da se v svet za otroke in družino vključi tudi predstavnika otrok. Predlagajo tudi, da država pripravi in izvede raziskavo, ki bo vsebovala aktualne podatke o prisotnosti telesnega kaznovanja otrok v slovenskih družinah.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ